Predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić

Predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić

Petar Žarković
18.9.2024., 20:21
INICIJATIVA HVIDR-e SLATINA I PROF. SINIŠE BRLASA

Osmišljen novi projekt skrbi o mentalnom zdravlju branitelja

SLATINA

Udruga HVIDR-a Slatina u suradnji sa specijalistom kliničke psihologije i voditeljem Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije Sinišom Brlasom pokrenula je projekt skrbi o mentalnom zdravlju branitelja pod nazivom “Psihosocijalna prilagodba i prevencija rizičnih ponašanja hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata u Slatini”.

Novi projekt Udruge HVIDR-a Slatina

Novi projekt Udruge HVIDR-a Slatina

Ilustracija

Riječ je o projektu koji financijski podupire Ministarstvo hrvatskih branitelja, a koji će nizom različitih aktivnosti pomagati braniteljima i članovima njihovih obitelji u osobnom osnaživanju i prilagodbi na posljedice ratne traume. Prof. Siniša Brlas podsjeća kako se osamostaljenjem Republike Hrvatske 90-ih godina prošlog stoljeća rasplamsao i vojni sukob koji se ubrzo pretvorio u ratni vihor, pa su mnogi muškarci i žene napustili svoje svakodnevne aktivnosti i uzeli pušku u ruke kako bi branili zemlju.

– Nije bilo puno vremena za psihološku pripremu običnih ljudi za sve one nedaće i traume koje su ih čekale na borbenom putu, a pokazalo se i kasnije. Ratno iskustvo jedno je od najintenzivnijih iskustava koje netko može imati i snažno je povezano s traumom koja ide uz to iskustvo, a posljedice te traume ponekad se manifestiraju i godinama nakon što rat prođe. Tako je i ratna trauma hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ostavila traga na mentalnom zdravlju braniteljske populacije, ali se pokazalo da je to veliki izazov i za članove njihovih obitelji, pa i za društvo u cjelini. Mnogi branitelji trpe posljedice posttraumatskog stresnog poremećaja s kojim se teško nose te je svako nastojanje da im se pomogne u psihosocijalnoj prilagodbi na životne okolnosti dobrodošla aktivnost – kaže prof. Brlas.

VIROVITICA, Prof. Siniša Brlas, 29.05.2024., ustupljena fotografija

Prof. Siniša Brlas

Ustupljena fotografija

Prema riječima predsjednika Udruge HVIDR-a Slatina Nenada Križića, u provedbi projekta bit će održane tri javne tribine i nekoliko radionica u Slatini, Sopju i Novoj Bukovici, na kojima će biti provedene i određene ankete.

– Tim anketama analizirat ćemo stanje ugroženosti zdravlja hrvatskih branitelja i tiskati vodič u kome namjeravamo statistički obraditi i analizirati provedene aktivnosti, a potom sve to predstaviti javnosti. Također ćemo u suradnji s dr. Petrom Nedićem rješavati kardiovaskularnu problematiku hrvatskih branitelja – kaže predsjednik Križić.

Projekt i aktivnosti koje će se provoditi na području Virovitičko-podravske županije do kraja 2024. godine u potpunom su suglasju sa Strateškim okvirom razvoja mentalnog zdravlja do 2030. godine u Republici Hrvatskoj, a osobito s četvrtim područjem (od njih ukupno pet), koje upućuje na važnost skrbi o mentalnom zdravlju ranjivih populacijskih skupina, među kojima su svakako i hrvatski ratni vojni invalidi i branitelji općenito.