SPREMNICI ZA OTPAD, KANTE2024.

SPREMNICI ZA OTPAD, KANTE
2024.

USTUPLJENO
17.9.2024., 19:10
U SURADNJI S FONDOM ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Svako kućanstvo dobit će spremnik za staklo

Načelnik Općine Stari Jankovci, koju uz Stare i Nove Jankovce čine naselja Slakovci, Orolik i Srijemske Laze, Dragan Sudarević potpisao je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o nabavi plastičnih spremnika za staklo. Ugovorom je osigurano sufinanciranje projekta u iznosu od 30.000 eura. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 40.625 eura, što znači da će Fond pokriti znatan dio troškova, a ostatak će financirati Općina.
Cilj je projekta poboljšanje sustava odvojenog skupljanja komunalnog otpada. Mještanima će se omogućiti lakši i praktičniji način prikupljanja stakla s obzirom na to da će svako kućanstvo dobiti posebne spremnike za stakleni otpad, pojašnjava načelnik Sudarević i podsjeća kako je taj projekt samo jedan u nizu napora za poboljšanje uvjeta života mještana te poticanja na ekološki odgovorno ponašanje. Nabavom spremnika za staklo očekuje se znatno smanjenje količine nepravilno odloženog otpada, a samim tim i očuvanje okoliša. Uključivanje lokalne zajednice u ovakve projekte pokazuje važnost suradnje između institucija i građana na putu prema održivoj budućnosti, kaže Sudarević. U Općini očekuju kako će provedba projekta pridonijeti čišćem i urednijem okolišu u svim naseljima.
Općina Stari Jankovci već je 2021. godine realizirala sličan projekt - nabavu spremnika za plastiku. Na temelju Odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike te javnog poziva za iskazivanje interesa o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, Općina je osigurala 1193 spremnika za razvrstavanje plastike zapremine 240 litara. Nabava tih spremnika sufinancirana je 85 posto iz sredstava Operativnog programa konkurentnosti i kohezije 2014. - 2020., a preostalih 15 posto osigurano je iz općinskog proračuna. Spremnici su dodijeljeni svakom kućanstvu.