U svetištu Šumanovci, rujan 2024.foto: VSŽ
VSŽ
POTPORA PROJEKTU ELEKTRIFIKACIJE

Riješiti trasu i struja stiže na Šumanovce

Financiranje nije problem, trafostanica je udaljena oko 1,5 kilometara i najprije treba riješiti imovinskopravne odnose

ŠUMANOVCI

Radi pronalaženja rješenja za zatvaranje financijske konstrukcije za priključenje svetišta Šumanovci na električnu mrežu, za što je potrebno osigurati 270.000 eura, a na inicijativu gunjanskog župnika i upravitelja svetišta vlč. Ivana Živića, održan je radni sastanak kojemu su nazočili svi važni dionici rješavanja te problematike - predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na čelu s obnašateljem dužnosti župana Franjom Oreškovićem, čelnici općina Gunja, Drenovci i Vrbanja, predstavnici HEP-a i Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Svetište Gospe Šumanovačke, smješteno na tromeđi Gunja - Drenovci - Đurići, najstarije je svetište na području Vukovarsko-srijemske županije i drugo je najstarije marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. S obzirom na veliku posjećenost i značenje koje ima, posebice za stanovnike Cvelferije, područje teško pogođeno depopulacijom, u posljednjih je pet godina u obnovu i uređenje svetišta uloženo milijun eura. Namjera je župnika da tijekom cijele godine nudi niz duhovnih i kulturnih sadržaja i da okuplja što veći broj vjernika i hodočasnika. To je, naglasio je, i bio cilj njegove obnove i uređenja, ali nedostaje ono osnovno - električna energija, bez koje će, upozorio je, svetište moći jako teško funkcionirati. Trenutačno se snalaze uz pomoć agregata i solarne elektrane, što nije dugoročno održivo.

Sastanak u svetištu Šumanovci, rujan 2024.foto: VSŽ

Sastanak u svetištu Šumanovci

VSŽ

Na sastanku je iskazana volja svih dionika za zajedničkim financiranjem toga projekta, no osnovni je preduvjet za priključenje svetišta na električnu mrežu rješavanje imovinskopravnih odnosa. Prvi je dalekovod udaljen oko kilometar i pol i nužno je riješiti trasu koja vodi do njega.

Načelnik Gunje Anto Gutić pojašnjava da je prema elaboratu optimalnog tehničkog rješenja priključenja, koji je izradio HEP, predložena trasa koja se može mijenjati i može ići u dva smjera – preko parcela u privatnom vlasništvu ili preko državnog, odnosno zemljišta u vlasništvu Hrvatskih šuma. Dodaje da je preporuka VSŽ-a da se to pokuša riješiti s privatnim vlasnicima, s kojima bi HEP potpisao ugovor o pravu služnosti, jer procjena je da bi taj postupak kraće trajao.

ZAJEDNIČKI ĆE USPJETI DOĆI DO CILJA

Upravitelj vlč. Ivan Živić ističe da je na sastanku u prostoriji Marijina doma u Šumanovcima učinjen povijesni iskorak kada je riječ o priključku svetišta na električnu mrežu. “Svi prisutni jednoglasno su podržali ovaj projekt i zaključeno je da se krene u njegovu provedbu. Koraci do toga nisu jednostavni, ali nisu ni nerješivi. Treba poštovati svu zakonsku proceduru, riješiti imovinskopravne odnose i tim putem doći do cilja”, kazao je. Zahvaljuje sudionicima sastanka i svima onima koji su svojim novčanim prilogom odlučili pomoći taj projekt.

Potrebno je ishoditi suglasnost privatnih vlasnika parcela preko kojih bi išla trasa. Iskopao bi se rov pola metra širine u koji bi se položio kabel u dubini metar, odnosno 1,2 metra, i poljoprivrednici bi i dalje mogli bez problema obrađivati zemlju, ništa ne gube. Zasad se čini da ih je ukupno osam. Gutić vjeruje da će pokazati razumijevanje i da su svi svjesni potrebe i važnosti dovođenja električne energije ne samo za razvoj svetišta Šumanovci nego i za cijelu lokalnu zajednicu.

Ondje je u planu i proširenje groblja Šumanovci i izgradnja mrtvačnice, za kojom u Gunji već godinama postoji velika potreba.