SLATINA, Obljetnica oslobođenja vojarne i pogibije dvojice branitelja, 16.09.2024., snimio Marijo Kokorić
Marijo Kokorić
17.9.2024., 17:52
VAŽNA OBLJETNICA IZ DOMOVINSKOG RATA

Prije 33 godine oslobođena je slatinska vojarna

SLATINA

Polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Josipu Grahovcu i Zoranu Baliću ispred Srednje škole Marka Marulića Slatina i kod spomen-ploče na vratarnici nekadašnje vojarne u Slatini obilježena je 33. obljetnica oslobođenja slatinske vojarne i graničnih karaula Zanoš u Kapincima i Bobrovac u Noskovcima.

Ta obljetnica obilježena je proteklog vikenda i u Sopju polaganjem vijenca i upaljenih lampiona ispred spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima s područja općine Sopje kod Zdenca života u središtu mjesta i sportskim igrama hrvatskih branitelja. Na tim prisjećanjima na početke Domovinskog rata na slatinskom području bili su virovitičko-podravski dožupan Marijo Klemet, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije i predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš, predsjednik Gradskog odbora UHDDR-a grada Slatine Dragutin Radočaj, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina i zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić, predstavnici udruga i institucija te u Sopju načelnik Berislav Androš, a u Slatini obnašatelj dužnosti gradonačelnika Ilija Nikolić.

SLATINA, Obljetnica oslobođenja vojarne i pogibije dvojice branitelja, 16.09.2024., snimio Marijo Kokorić
Mrijo Kokorić

O tim događajima ratni zapovjednik 64. samostalnog bataljuna Zbora Narodne garde Ivan Roštaš u knjizi sjećanja na poginule branitelje u Domovinskom ratu Pismo ratniku zapisao je: "Oslobođenje slatinske vojarne i graničnih karaula Noskovci i Kapinci ključni su događaji u obrani Slatine. O značenju i ozbiljnosti obavljenog posla govori podatak da je Slatina trebala postati središte SAO Zapadna Slavonija, drugi Knin. Osim što su slatinski branitelji došli do značajnih količina oružja, prestala je izravna opasnost iz središta Slatine od napada na grad i jedinu željezničku i cestovnu prometnicu s istočnom Slavonijom. Oslobođenje vojarne pozitivno je djelovalo na moral i smanjilo odlazak hrvatskog pučanstva…"

Slatinska je vojarna bila prvi oslobođeni objekt tadašnje JNA na velikom prostoru od Osijeka do Koprivnice.

SLATINA, Marijo Klement i Ilija Nikolić, 16.09.2024., snimio Marijo Kokorić

Marijo Klement i Ilija Nikolić

Marijo Kokorić