Petar Žarković, arhiva
17.9.2024., 14:16
Eksploatacija bi mogla početi krajem 2028. godine

Plin iz Ilmin Dvora i geotermalne vode punit će općinski proračun

ČAĐAVICA

Užurbano rješavanje imovinskopravnih odnosa posljednje su pripreme koje se obavljaju za dobivanje građevinske dozvole za izgradnju cjevovoda za transport plina od Ilmin Dvora u općini Čađavica do Ispitnog postrojenja Plinske stanice Kalinovac, a istovremeno započeli su radovi na razradnoj geotermalnoj bušotini na eksploatacijskom poju Slatina 2 nedaleko od Čađavice.

– Kad krene eksploatacija plina iz Ilmin Dvora, a osobito kad krene eksploatacija geotermalne vode za geotermalnu elektranu Zagocha, koja je dobila ime po nekadašnjem nazivu Čađavice, očekuje se da će to biti novi, vrlo izdašni izvori sredstava za općinski proračun. Ako svi radovi budu obavljeni prema planu, to bi moglo biti koncem 2028. godine. Završili smo većinu infrastrukturnih projekata u općini, ostala je još samo kanalizacija. No ugovor za financiranje izgradnje prečistača otpadnih voda sredstvima NPOO-a već su s Hrvatskim vodama potpisali predstavnici Komrada kao nositelja projekta i mi uime Općine Čađavica, pa će realizacijom te investicije općina imati riješenu i kanalizaciju – kaže načelnik Rončević.

Načelnik Mirko Rončević

Načelnik Mirko Rončević

Petar Žarković

To znači da će sredstva dobivena za eksploatirani plin i geotermalnu vodu moći biti utrošena za druge svrhe, za potpore mladima, za unaprjeđenje rada vrtića i škole i slično. Dakako, izvori tople vode mogli bi biti iskorišteni za mnogo stvari, od geotermalnih toplica do plastenika za proizvodnju povrća, navodnjavanja, toplovoda za cijelu općinu i drugog, što se u svijetu već radi, ali pitanje je tko će moći i htjeti investirati u takve projekte.

– Općina tu malo može učiniti, mogli bismo pomoći mladim obiteljima da svaka uzme određeni plastenik i da dobije besplatno grijanje i navodnjavanje, ali ne može Općina ući u taj proces, za to su nam potrebni mladi i potrebne su nam ruke, treba nam radna snaga koje nema - kaže Rončević.

Prvi geotermalni istražni radovi obavljeni su prije tri godine i tada je utvrđeno da se na dubini od 3200 metara nalazi voda čija se temperatura kreće između 190 i 200 stupnjeva. Na temelju tog uzorka sada su započeli novi radovi i u planu su dvije bušotine na 5000 metara.

Tvrtka Geo Power Zagocha d. o. o. još je u travnju 2019. godine izradila Elaborat zaštite okoliša za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš pri izgradnji Geotermalna elektrana Zagocha kapaciteta 20 MWEL na istražnom prostoru geotermalne vode Slatina 2. Dvije godine poslije Virovitičko-podravska županija izdala je lokacijsku dozvolu, a investitor Dragan Jurilj u Čađavici je tom prigodom s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem i općinskim načelnikom Mirkom Rončevićem razmotrio buduću investiciju, vremenski okvir njezine provedbe i benefite koje ona donosi. Godine 2022. Crosco naftni servisi i Elektrocentar Petek obavili su geotermalne istražne radove, a dodatna istraživanja provedena su realizacijom županijskog EU projekta "Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije", na temelju kojih je tvrtka Geo Power Zagocha u sastavu društva ENNA Geo, sada s direktoricom Ivanom Ivančić, sklopila s Ministarstvom gospodarstva ugovor o eksploataciji geotermalne vode na eksploatacijskom polju Slatina 2 na razdoblje od 25 godina. Upravo je sklapanje tog ugovora tvrtki omogućilo trenutačno izvođenje eksploatacijskih radova.