Općinsko vijeće Đurđenovac

Općinsko vijeće Đurđenovac

SNJEŽANA FRIDL
17.9.2024., 18:47
VODORAD ĐAKOVAČKOM VODOVODU

Đurđenovac više neće imati nisku cijenu vode

ĐURĐENOVAC

Općinsko vijeće Đurđenovac većinom glasova dalo je suglasnost općinskom načelniku za poduzimanje svih radnji i postupaka potrebnih za pripajanje Vodorada d.o.o. Đurđenovac komunalnom društvu Đakovački vodovod d.o.o. Đakovo.

- Ovo je početak zakonske procedure da načelnik može sudjelovati u svim postupcima koji slijede do pripajanja - obrazložio je direktor Vodorada Oliver Abičić.

Odgovarajući na pitanje vijećnika Mirka Pritišanca (HSP) što će se dogoditi s cijenom vode, direktor Abičić istaknuo je kako će se cijena povećati.

- Cilj je pripajanja jedinstvena cijena vode na cijelom distributivnom području. Naravno, u odnosu na ostala komunalna poduzeća s kojima se spajamo, naša je cijena vode najniža. Nažalost, cijena vode bit će viša. O tome će, naravno, odlučivati Skupština društva, ali mi nećemo imati neki veći utjecaj - rekao je Abičić.

Sada, primjerice, mjesečni račun za kućanstvo za pet kubika isporučene vode te za odvodnju s porezom i naknadama iznosi 9,79 eura.

Ivu Kljajića (DP), koji je pri glasanju, kao i njegov stranački kolega Siniša Abičić, bio suzdržan, zanimala je sudbina djelatnika Vodorada i cijena vodoopskrbnog priključka. Također, zanimalo ga je i to što bi se dogodilo u slučaju nedavanja suglasnosti za pripajanje.

Direktor Vodorada Oliver Abičić rekao je kako to ne bi bio dobar potez jer bi bile upitne kandidature za daljnje velike komunalne investicije.

- To je direktiva Europske unije, a i zakon je predvidio što u slučajevima odbijanja pripajanja. To ne bi bilo dobro za komunalna poduzeća, jer bi vjerojatno ostala izvan svih institucija. Općinsko vijeće može donijeti odluku o nepripajanju, ali onda preuzima i svu odgovornost za nedobivanje financijske potpore iz Europske unije, ministarstva i Hrvatskih voda - napomenuo je Abičić. Dodao je da će svi djelatnici Vodorada biti zaposlenici Đakovačkog vodovoda te da su ugovorom o radu zaštićeni dvije godine. Cijena priključka, kaže Abičić, ne bi trebala biti velik udar za građane.

U raspravu se uključio i načelnik općine Hrvoje Topalović istaknuvši kako zaposlenici Vodorada neće ostati bez posla, ali da će kućanstva i gospodarski subjekti plaćati višu cijenu vode.

- Jedanaest godina cijena vode, ali i odvoza komunalnog otpada, na području Općine Đurđenovac najniža je u Republici Hrvatskoj. Vodorad se bori s tom niskom cijenom, a uskače i Općina sa subvencijama kako bi društvo opstalo i građani ne bi imali preveliko opterećenje - rekao je Topalović.

Pojasnio je kako je Općina Đurđenovac pokrenula projekt izgradnje Aglomeracije Sušine - Đurđenovac procijenjene vrijednosti 20 milijuna eura te kako bi neprihvaćanje pripojenja moglo ugroziti realizaciju te kapitalne investicije.