VINKOVCIMarko Radočaj i njegova supruga Mateja, koji su prije dvije godine u Vinkovce došli iz Australije, nedavno su pokrenuli i vlastiti posao, a svoje proizvode predstavljaju na Vinkovačkim jesenima., rujan 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
16.9.2024., 08:00
POVRATAK U ZEMLJU PREDAKA

Radočajevi: U Vinkovcima je bolje nego u Sydneyu

VINKOVCI

Marko Radočaj i njegova supruga Mateja, koji su prije dvije godine u Vinkovce došli iz Australije, nedavno su pokrenuli i vlastiti posao, a svoje proizvode predstavljaju na Vinkovačkim jesenima. Marko se s obitelji zapravo doselio u zemlju svojih roditelja, koji su se prije 50 godina odselili na drugi kontinent. U Australiji je rođen, kao i njegova supruga, čiji su roditelji također australski Hrvati. Uvijek ga je, kaže, privlačila zemlja njegovih predaka i nakon svakog posjeta Vinkovcima želja za povratkom bivala je sve jača.

“Htjeli smo biti i živjeti u Hrvatskoj. Ranije smo dolazili samo na odmor, ali nešto nas je vuklo doći baš u Vinkovce i nema ništa ljepše od toga", priča Marko, koji je oduševljen malim gradom idealnim za podizanje obitelji i srdačnim ljudima. "Imamo troje djece. Najstariji 7 godina, srednji 5 i bebu staru 10 tjedana", kaže, ne skrivajući ponos što je njegova kći rođena u Vinkovcima. Hrvatski jezik, nastavlja, znaju možda i bolje nego on jer, poznato je, djeca brže upijaju i uče.

Njihov "The Pita Project" inspiriran je hrvatskom baštinom.

“Moja baka bila je iz Bosne i od nje je došla ta ideja, ali i moja je svekrva pravila pite, pa su nam one bile inspiracija", kaže Mateja Radočaj.

U sklopu njihova kafića i restorana u Australiji donijeli su nešto naše, praveći pite, a osim njih imaju burgere i "loaded fries". Često ju, kaže, ljudi pitaju koja je tajna dobre pite, na što odgovara: "Jednostavno ljubav. Trebaš biti smiren i to voljeti."

i Mateja je zadovoljna životom u Hrvatskoj. "Ovdje imamo sve. Djeca obožavaju grad, manje je mjesto, za razliku od velikog Sydneya, ali i sigurno", tvrdi Mateja.