Šumanovci - duhovna oazafoto: Svetište Šumanovci

Šumanovci - duhovna oaza
foto: Svetište Šumanovci

Marija Lešić Omerović
najstarije svetište u VSŽ

Potrebno 270.000 € za elektrifikaciju svetišta Šumanovci

Bez struje svetište će teško moći funkcionirati, to je osnovna potreba i vjerujem da ćemo zajednički uspjeti, kaže vlč. Živić

ŠUMANOVCI

Nakon višegodišnje temeljite obnove svetišta Šumanovci, gdje se štuje Majka Dobre Nade, a koje je lani u lipnju, na svečanosti proslave 650. obljetnice postojanja, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić nazvao srcem i dušom Cvelferije i županjske Posavine, preostalo je još, kaže upravitelj, gunjanski župnik Ivan Živić, svetište priključiti na električnu mrežu, što je velika potreba, čime će sveobuhvatan projekt "Novo ruho Šumanovaca" biti potpuno završen. A za to je potrebno osigurati 270.000 eura.

Župnik Ivan Živić, upravitelj svetištaustupljena fotografija

Župnik Ivan Živić, upravitelj svetišta

ustupljena fotografija

Šumanovci su najstarije svetište u VSŽ-u i drugo po starosti marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Cilj je projekta da se što bolje pozicionira na duhovnoj karti Hrvatske i još snažnije afirmira kao lokalna duhovna oaza, da postane mjesto stalnog okupljanja vjernika i privuče što veći broj hodočasnika.

"Sada, nakon sveobuhvatne obnove, ljudima želimo ponuditi puno sadržaja kroz cijelu godinu, i duhovnog i kulturnog, što i činimo za sve dobne skupine, ali jako nam je teško funkcionirati bez struje. Snalazimo se i nekako funkcioniramo uz pomoć agregata i solarne energije, ali to dugoročno nije održivo. Sve je više potrošača struje i preopterećeno je", kazuje župnik. Dodaje da je sunčana elektrana vrlo osjetljiva, i neki dan se, kada je bilo vatrogasno hodočašće, ugasila uoči same mise, nije bilo razglasa, pjesme... Za proslavu Velike Gospu morali su sve pokretati agregatima, posuđivati ih, a oni su glasni, što remeti i mir svetišta.

Šumanovci - duhovna oazafoto: Svetište Šumanovci

Šumanovci - duhovna oaza
foto: Svetište Šumanovci

Marija Lešić Omerović

"Doslovno skačem s oltara do agregata, s agregata do elektrane, a tu su i sveta misa, propovijed, ispovijed, i treba utrošiti jako puno truda i energije da sve to funkcionira, bar prividno", reći će. U suradnji s Općinom Gunja, kao vlasnikom čestice na kojoj je svetište, izrađen je elaborat za priključak na električnu mrežu i u roku od 270 dana, koliko on vrijedi, treba prikupiti 270.000 eura kako bi HEP krenuo u realizaciju projekta. Dodaje da će i svetište morati participirati u raspodjeli troškova i osigurati bar 15 posto potrebnoga iznosa, a zahvaljujući dobroti i darovima vjernika, taj je novac prikupljen. Zahvaljuje svima koji su prepoznali veliku potrebu i pomogli, a vjeruje da će pomoći i dionici koji su pozvani na sastanak, da će svatko osigurati određeni iznos sufinanciranja.

Gospina kapelica u šumifoto: Marija Lešić Omerović

Gospina kapelica u šumi

Marija Lešić Omerović

“Mi smo u pograničnom području Hrvatske, na braniku domovine, i vjerujem da i mi graničari nekome značimo. Ne tražimo luksuz, samo ono osnovno, jer nezamislivo je danas funkcionirati bez struje. Svetište je svamo kilometar i pol udaljeno od trafostanice na Velebitu. Više puta smo pokušavali organizirati sastanke, ali nikada do njih nije došlo. Vjerujem da ćemo sada uspjeti, i da će Šumanovci živjeti punim plućima i kroz cijelu godinu okupljati ljude", zaključuje.