prilog vpž, rujan 2024.
Kristijan Toplak
NAJBOLJA DEMOGRAFSKA MJERA

Obnovljen je vrtić Palčić, upisana su sva djeca - njih 156

U novom zdanju posao za još četvero odgajatelja i dva pomoćnika u radu, pa je sada 23 zaposlenih

Osmijeh, zadovoljstvo i veselje mogli su se vidjeti na licima djece i njihovih roditelja te odgajateljica na otvorenju obnovljenog Dječjeg vrtića Palčić u Orahovici, u koji su ove jeseni upisana sva djeca koja su bila prijavljena, odnosno njih 156 u osam odgojno-obrazovnih skupina. Vrijednost radova iznosila je 1.607.000 eura, a najvećim je dijelom obnova financirana sredstvima Ministarstva poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja.

Na području Virovitičko-podravske županije u vrtić je ove jeseni upisano 1788 djece, a Dječji vrtić Palčić, četvrti po veličini u županiji po broju djece, među osam je najjeftinijih u Republici Hrvatskoj. U novom zdanju zaposleno je četvero novih odgajatelja i dva pomoćnika u radu, pa sada vrtić ima 23 zaposlenih. Radovi su uključivali nadogradnju kata s novom krovnom konstrukcijom i krovištem, dogradnju višenamjenske dvorane s novim ulazom, izgradnju nove ovojnice i dječjeg igrališta te obnovu postojećih i izvedbu novih instalacija.

Prigodom svečanog otvaranja orahovački gradonačelnik Saša Rister istaknuo je kako je presretan što je nakon dosta problema i dugog perioda čekanja vrtić otvorio vrata, i to s vrhunskim uvjetima i kvalitetom.

prilog vpž, rujan 2024.
Kristijan Toplak

- Prošlo je dosta godina, još 2018. smo s Agencijom u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali ugovor o financiranju i krenuli s pričom o ovom projektu. I sada smo napokon na cilju, imamo prekrasan vrtić i okoliš, kapacitet koji sada može primiti svu djecu s našeg područja. Povećali smo kapacitet odgojnih skupina sa sedam na osam, zaposlili nove odgajatelje, prije tri godine i stručnjake logopeda i psihologa, a sve u svrhu podizanja kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja u našem gradu - kazao je Rister.

Župan Igor Andrović istaknuo je kako je ovo najbolja demografska mjera, što pokazuje i upis sve prijavljene djece u orahovački vrtić.

- Nikad mi srce nije veće nego kada se otvaraju vrtići i škole, kada naša djeca dobivaju sve maksimalne uvjete za normalan razvoj. Ovo je jedan od 11 dječjih vrtića koji je išao u prvom krugu i realiziran sredstvima ruralnog razvoja i koji se najduže radio i gradio, ali moram reći da je danas jedan od najljepših dječjih vrtića ne samo u Virovitičko-podravskoj županiji nego i šire – rekao je Andrović.