USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
16.9.2024., 18:13
SUSRET RODITELJA POGINULIH HRVATSKIH BRANITELJA

Kovač: Naši su sinovi htjeli i ostvarili slobodnu Hrvatsku

NAŠICE

Hrvatska zajednica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata organizirala je u Našicama okupljanje predstavnika udruga roditelja iz cijele Hrvatske.

Susret je trajao tri dana, a održan je u sklopu programa "Susreti roditelja" uz rekreativno-stvaralačke i natjecateljske aktivnosti. Održane su radionice psihosocijalne podrške roditeljima i druženje uz aktivnosti primjerene životnoj dobi članova, kao što su pikado, šah, kartanje i boćanje.

Domaćin susreta bila je Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Našice - Đurđenovac. Predsjednik Stjepan Šprem istaknuo je važnost ovog okupljanja kao prilike da roditelji odaju počast svojoj djeci koja su položila život za Hrvatsku.

Predsjednica Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Lucija Kober osvrnula se na dugogodišnje djelovanje udruge, istaknuvši njezinu ključnu ulogu u okupljanju roditelja poginulih branitelja, kao i na izazove s kojima su se suočavali tijekom godina. Posebno je naglasila važnost očuvanja sjećanja na poginule branitelje i digniteta Domovinskog rata te pružanja podrške roditeljima.

- Naša udruga kao krovna organizacija koja okuplja roditelje poginulih branitelja osnovana je prije 31 godinu. Imali smo oko 8500 članova, a sada nas je ostalo oko 1500. Naša je generacija već zakoračila u deveto desetljeće. Naš je osnovni cilj bio i ostao očuvanje sjećanja na našu poginulu djecu i dostojanstvo Domovinskog rata - rekla je Kober.

I predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Primorsko-goranske županije Marija Kovač istaknula je važnost prisjećanja na poginule branitelje i trajnog očuvanja sjećanja na njihove žrtve.

- Iz naše županije poginulo je više od 200 branitelja. Naš je cilj da se njihova žrtva nikad ne zaboravi i dok god budemo mogli, obilazit ćemo spomenike i ratišta. Naši sinovi htjeli su slobodnu Hrvatsku i tu su slobodu ostvarili - poručila je Kovač.

Članovi udruga odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska. U ime Grada Našica počast je odala pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Manuela Pintarić, a u ime Osječko-baranjske županije Martina Sertić Zekušić.