ĐAKOVO - U poslovnom prostoru u Frankopanskoj bit će smještena jedna vrtićka skupina s 20 mališana (2024./2025.)
ustupljena fotografija
16.9.2024., 07:30
PRIVREMENO, U PRVI ZAKUP

Dječji vrtić Đakovo: U tri će poslovna prostora biti četiri skupine mališana

Dječji vrtić Đakovo ulazi u zakup prostora u Frankopanskoj, Starčevićevoj i Botićevoj ulici

ĐAKOVO

Nakon poziva upućenog vlasnicima poslovnih prostora na području grada Đakova, a za potrebe privremenog smještaja više odgojno-obrazovnih skupina djece koja su polaznici Dječjeg vrtića Đakovo čiji je osnivač Grad, te svih instanci provjere udovoljavaju li vrtićkom radu, odabrana su tri prostora za to.

Riječ je o poslovnom prostoru u Frankopanskoj ulici 20 (prostor u kojem je u Đakovu prije djelovala Poliklinika Turjak), potom o novoizgrađenom poslovnom prostoru u Ulici Ante Starčevića 73 te o lokalu u jednokatnoj obiteljskoj kući u čijem je prizemlju poslovni prostor u Ulici Luke Botića 3, u neposrednoj blizini centralne kuće DV-a Đakovo.

- Privremeni je to smještaj za četiri odgojno-obrazovne skupine, odnosno za 64 djece, a koja bi se u ta tri privremena prostora trebala useliti sredinom listopada - kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo Ambra Kordić.

Gradski dječji vrtić prvi je put posegnuo za zakupom poslovnih prostora na određeno vrijeme, a zbog aktualnog projekta dogradnje vrtićke kuće Vila, nakon čega će taj objekt umjesto sadašnjih sedam moći primiti 13 odgojno-obrazovnih skupina djece, znači čak sedam skupina više.

U prostoru u Frankopanskoj bit će smještena jedna vrtićka skupina s 20 mališana, a prostor je takve kvadrature i koncepcije da će tu biti smještena i jedna mala kuhinja, tu je i dvorište te druge prednosti za smještaj, programe i igru djece.

- Za poslovni prostor u Botićevoj 3 vrlo je praktično što je u blizini naše upravne zgrade, u istoj ulici, pa će djeca u nju dolaziti također na druženje i igranje. Tu će biti smještena jedna vrtićka skupina s 20-ero djece - dodaje ravnateljica Kordić.

U poslovnom prostoru u Starčevićevoj bit će smještene, dodaje Kordić, dvije jasličke skupine s ukupno 24 djece, u svakoj skupini po 12 mališana.

- Riječ je o prekrasnom prostoru, iza je dvorište, tu je i novoizgrađena mala hala i dr. Uglavnom, mi ćemo biti prvi korisnici tog prostora. Vidimo se u tom prostoru i duže bude li potrebno - kaže Kordić.

Istovremeno, u tijeku je i izgradnja vrtića Sjever koja treba biti dovršena 2025., kada i dogradnja Vile, pa se s tim od sljedeće godine očekuje 10 skupina.

Kordić kaže kako tri privremena prostora ne zahtijevaju odviše prilagodbe. Najopsežnija je, dodaje, stavka rješavanje papirologije, administracija – ishoditi sve potrebne dozvole, dok su zahvati minimalni, poput ličenja i sl.

Kordić kaže kako će Dječji vrtić Đakovo ta tri poslovna prostora u zakupu imati minimalno ovu pedagošku godinu, a iduće godine očekuje se da bude gotov spomenuti vrtić Sjever, koji će ujedno biti najmodernija vrtićka kuća u sastavu DV-a Đakovo, kao i da bude dovršena dogradnja DV-a Vila.

- U svakom slučaju, želimo da se djeca koja budu u privremenom, zakupljenom prostoru tu osjećaju kao u našem, uobičajenom vrtićkom prostoru - kaže ravnateljica Kodrić.

Zapošljavaju na godinu dana

Osim što je u prilagodbi privremenih prostora, kao i upisima, Dječji vrtić Đakovo je i u natječajima koji su otvoreni za osam odgajatelja za angažman u privremenim prostorima, kao i tri tehnička djelatnika. “Svi ti ugovori su na godinu dana, do 31. kolovoza”, kaže Kordić.

Istovremeno, ta ustanova provodi i upis djece.