prilog vpž, rujan 2024.
Kristijan Toplak
Škola obnovljena za 180.000 eura

Đacima u Okrugljači suvremeni uvjeti rada

Otvorena je sredstvima Virovitičko-podravske županije i Ministarstva regionalnog razvoja obnovljena škola u Okrugljači. Najviše osmijeha vidjeli smo na licima Gabriele, Luke, Vedrana, Aleksandra i učiteljice Monike, koji su dobili moderno zdanje. Uz njih, bili stu tu i župan Igor Andrović i zamjenik župana Marijo Klement, saborska zastupnica Vesna Bedeković, načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler i drugi. Uz tu, sve škole na području Špišić Bukovice danas su ili nove ili potpuno obnovljene. To je 51. škola na području Virovitičko-podravske županije koja je ili novosagrađena ili potpuno obnovljena.

Projektom je značajno poboljšana toplinska zaštita ovojnice zgrade, a rasvjetna tijela zamijenjena su suvremenom LED rasvjetom. Stari plinski kotlovi zamijenjeni su dizalicama topline, a instalirane su i fotonaponske elektrane, što će pridonijeti značajnom smanjenju utroška energije i štetnih emisija CO2. Uz to, izgrađena je i rampa koja omogućava kvalitetniji pristup osobama s invaliditetom.

Župan Igor Andrović naglasio je važnost toga projekta, koji je značajan korak u modernizaciji obrazovnih uvjeta u manjim zajednicama.

- Zahvaljujući sredstvima Virovitičko-podravske županije i Ministarstva regionalnog razvoja, uspjeli smo obnoviti ovu školu i osigurati uvjete koji su kao i oni koje imaju djece u gradskim školama. Time smo željeli pokazati da nam je jednako stalo do svih učenika, bez obzira na veličinu škole. Ovo je 51. škola koju smo obnovili ili izgradili novu od ukupno 74 škole koje imamo kao osnivači, uključujući srednje, osnovne matične i područne škole – rekao je župan Andrović.

Škola, koja je sagrađena 1968. godine, sada je energetski učinkovitija, s procijenjenom uštedom energije većom od 65 posto. Ukupna vrijednost investicije iznosi 180.000 eura, od čega je 120.000 eura osigurala Virovitičko-podravska županija, a 60.000 Ministarstvo regionalnog razvoja.