SNJEŽANA FRIDL
15.9.2024., 19:00
FESTIVAL ŠUMARA I GRAĐANA

Dani slavonske šume: Sjekači virtuozi svoga posla

Voditelj natjecanja Ivan Mikičić: Za šumare ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća i obuća

NAŠICE

U Našicama je završena tradicionalna gospodarska, ekološka, znanstvena, kulturna, turistička, sportska, gastronomska i zabavna manifestacija, 24. Dani slavonske šume, koji su trajali od 10. do 14. rujna.

Cijela manifestacija obuhvatila je niz popratnih sadržaja koji promoviraju šumarstvo, dok je središnji događaj bilo natjecanje šumarskih radnika sjekača u Perivoju Pejačević. Nimalo ugodno, hladno vrijeme nije smetalo posjetiteljima koji su uživali u natjecanju slavonskih šumara. Natjecali su se šumarski radnici sjekači iz šest uprava šuma: Vinkovaca, Osijeka, Nove Gradiške, Slatine, Požege i Našica. Svi su natjecatelji dali sve od sebe i pokazali svoje umijeće rada sa motornom pilom i sjekirom. Napetosti nije nedostajalo, a uzbudljivu atmosferu nije uspjela pokvariti ni lagana kiša uoči kraja natjecanja.

- Za šumare ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća i obuća. Radimo u svim uvjetima. Ovo je dio našeg posla i ovaj put smo imali priliku zorno to predstaviti i posjetiteljima - rekao nam je voditelj natjecanja Ivan Mikičić.

Građani s ''amerikankom''

Nakon višesatnog natjecanja proglašeni su najbolji virtuozi s motornim pilama i sjekirama. U disciplini okretanja vodilice najbolji je bio Mihael Dobenko iz Nove Gradiške, drugi je bio Josip Josipović iz Požege, a treći Ivan Cvitković iz Vinkovaca. Našičanin Petar Budimir zauzeo je šesto mjesto.

Uzvanici na svečanom otvorenju Dana slavonske šume

Uzvanici na svečanom otvorenju Dana slavonske šume

SNJEŽANA FRIDL

U obaranju stabla pilom prvo je mjesto pripalo Vladimiru Dvojaku iz Slatine, drugo Božidaru Stipčeviću iz Osijeka, a treće Goranu Poglovniku iz Požege.

Marko Bodo iz Đurđenovca osvojio je prvo mjesto u kategoriji obaranja stabla sjekirom, a drugo Ivan Kavicki iz Našica. Treće mjesto zauzeo je Darko Pavošević, također iz Našica.

Obaranje stabla motornom pilom na balon

Obaranje stabla motornom pilom na balon

SNJEŽANA FRIDL
SNJEŽANA FRIDL
SNJEŽANA FRIDL
SNJEŽANA FRIDL
Građani su se natjecali ''amerikankom''

Građani su se natjecali ''amerikankom''

SNJEŽANA FRIDL

U rezanju dvoručnom pilom ili ''amerikankom'' organiziranom za građanstvo sudjelovalo je 16 parova. Prvo mjesto pripalo je paru Dragić - Maligec iz Đurđenovca, drugi je bio par Katavić - Balentić iz Našica, a treći Antolović - Antolović iz Vukojevaca.

Posjetitelji su mogli uživati i u razgledavanju prodajnih štandova udruga, OPG-ova, obrtnika i škola, koji su izložili različite proizvode, suvenire i delicije. Još jedan razlog za dolazak na ovu prepoznatljivu i živopisnu manifestaciju bila je gastronomska ponuda - od lepinja i kolača do slavonskog čobanca koji su pripremila lovačka društva i udruge.

 Lovci i udruge su se natjecali u kuhanju čobanca,

 Lovci i udruge su se natjecali u kuhanju čobanca,

SNJEŽANA FRIDL

Širit će program

Tradicionalno, uoči natjecanja, održana je svečanost otvorenja na kojoj je dobrodošlicu poželio gradonačelnik Krešimir Kašuba, koji se posebno osvrnuo na važnost manifestacije.

- Dani slavonske šume jedna su od prepoznatljivijih manifestacija u gradu, koja prikazuje vještine šumarskih radnika sjekača, ali i stoljetnu tradiciju gospodarenja šumama - napomenuo je Kašuba.

Direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma Krešimir Žagar rekao je kako od 17 podružnica uprava šuma šest djeluje na području Slavonije te da 8300 djelatnika u Hrvatskim šumama brine o šumskom bogatstvu.

Među izlagačima su bili i đurđenovački srednjoškolci,

Među izlagačima su bili i đurđenovački srednjoškolci,

SNJEŽANA FRIDL

Okupljenima se obratio i zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić naglasivši kako Dani slavonske šume godinama pokazuju bogatstvo prirode i način na koji treba gospodariti šumama.

Dane slavonske šume otvorio je saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Ivanović.

- Šume su nešto najvrjednije što Hrvatska ima i pred šumarima su veliki izazovi - kazao je saborski zastupnik Ivanović, koji je pohvalio domaćine manifestacije.

Izazov: klimatske promjene i šume

U sklopu manifestacije održan je Aktualni sat šumarstva, na kojem se govorilo o izazovima s kojima se suočavaju šumari. Na stručnom skupu istaknuto je kako su najveći problemi povezani s klimatskim promjenama i njihovim posljedicama, kao što su biljne bolesti i štetnici koji ugrožavaju fiziologiju stabala, što može dovesti do njihova sušenja.

Organizatori Dana slavonske šume bili su Grad, Turistička zajednica i Hrvatske šume, Uprava šuma - podružnica Našice.

Voditelj Uprave šuma podružnica Našice Vlado Keglević

Voditelj Uprave šuma podružnica Našice Vlado Keglević

SNJEŽANA FRIDL

- Ponosni smo što smo usprkos ovom lošem vremenu prikazali vještine šumara. Nastavit ćemo spajati našu struku s povijesnom i kulturnom baštinom Našica te time dati i doprinos turističkom razvoju grada. Svakako ćemo proširiti program manifestacije, tako da smo otvoreni za sve nove ideje i prijedloge - poručio je Vlado Keglević, voditelj UŠ - podružnica Našice.