33 obljetnica osnivanja 122. brigade HV-a
Ustupljena fotografija
15.9.2024., 19:46
SJEĆANJE NA DANE PONOSA I SLAVE

Đakovo obilježilo 33 godine oslobođenja vojnih objekata i osnivanja 122. brigade HV-a

Programom pod nazivom "Zvonila su zvona katedrale naše" Đakovo je u nedjelju, 15. rujna, obilježilo 33. godišnjicu oslobođenja vojnih objekata i formiranja 122. brigade Hrvatske vojske Đakovo. Tog je dana 1991. godine, točno u 17,15 sati, započela munjevita, trodnevna akcija u kojoj su hrvatski branitelji oslobodili vojarnu Dračice, tzv. Malu vojarnu i dr., došavši tom prilikom i do velike količine oružja i streljiva koje je doprinjelio obrani i drugih krajeva Slavonije i RH: Bili su to dani ponosa i slave koji su opjevani i u tamburaškoj uspješnici "Tomin hrast" koja se također u nedjelju mogla čujti tijekom službenog programa.

33 obljetnica osnivanja 122. brigade HV-a
Ustupljena fotografija

U vojarni 3. Gardijske brigade Kune položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-ploče u toj akciji prvom poginulom branitelju, Đakovčaninu Željku Trbari, te poginulim braniteljima 2. pješačke bojne 3. GBR. Kune. Potom su, simbolično u 17,15 sati, vijenci položeni i svijeće zapaljene kod Spomenika hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, na Vijencu kardinala A. Stepinca.

33 obljetnica osnivanja 122. brigade HV-a
Ustupljena fotografija

U ime Hrvatskog sabora vijenac je položio izaslanik njegovog predsjednika Gordana Jandrokovića, HDZ-ov saborski zastupnik Goran Ivanović, u ime Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja izaslanik predsjednika Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda general Josip Lucić, a u ime Ministarstva obrane izaslanik ministra Ivana Anušića voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibor Bajči.

33 obljetnica osnivanja 122. brigade HV-a
Ustupljena fotografija

Vijence su u obje prigode položila i izaslanstva Grada Đakova, obitelji poginulih, Hrvatske vojske, policije, braniteljskih, veteranskih i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Prilikom komemoracije, pročitana su imena svih 117 poginulih i umrlih u Domovinskom ratu s područja Đakova i Đakovštine – pripadnika HV-a, MUP-a i Narodne zaštite, kao i imena 27 civilnih žrtava rata. Molitvu je izrekao vlč. Mato Mićan.

U prostorijama Udruge veterana 122. brigade HV-a Đakovo otvorena je izložba fotografija "Đakovština u Domovinskom ratu", dok je u katerali služena misa za mir i domovinu.