Ivankovo - U Općini Ivankovo za sve mališane vrtići su besplatni (od 2020.), imaju i nepopunjenih mjestarujan 2024.
ustupljena fotografija
14.9.2024., 07:30
DEMOGRAFSKA MJERA

U Općini Ivankovo za sve mališane vrtići su besplatni, imaju i nepopunjenih mjesta

IVANKOVO

Općina Ivankovo, koja osim Ivankova obuhvaća naselja Retkovce i Prkovice, jedna je od općina koja se može pohvaliti da je pohađanje vrtića i u ovoj pedagoškoj godini za roditelje u potpunosti besplatno i ta je demografska mjera, koja se provodi od 2020. godine, dala pozitivne rezultate.
Dječji vrtić Ivankovo u ovoj pedagoškoj godini čine tri područna objekta – dva u Ivankovu, vrtići Izvor i Sunce, koji je nedavno izgrađen, te jedan u Retkovcima, Dječji vrtić Pčelica, u koji dolaze mališani i iz Prkovaca.
Kapaciteti objekata, uzimajući u obzir odredbe Državnog pedagoškog standarda, zadovoljavaju potrebe ta tri naselja. Područni objekt Izvor, Ivankovo, ima šest mješovitih odgojno-obrazovnih skupina od prve do treće godine života kapaciteta za 72 djece, PO Sunce, također u Ivankovu, ima pet mješovitih odgojno-obrazovnih skupina od 3 do 7 godina kapaciteta za 100 djece, a PO Pčelica, Retkovci, dvije mješovite odgojno-obrazovne skupine od 3 do 7 godina kapaciteta za 40 polaznika.

Ivankovo - U Općini Ivankovo za sve mališane vrtići su besplatni (od 2020.), imaju i nepopunjenih mjestarujan 2024.
ustupljena fotografija

Ukupni su kapaciteti vrtića u ovoj pedagoškoj godini 72 mjesta za dobnu skupinu od 1 do 3 godine i 140 mjesta za dobnu skupinu od 3 do 7 godina, što je ukupno 212 mjesta.

- Sukladno Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe i mišljenju stručnog povjerenstva Dječjeg vrtića Ivankovo, nakon inicijalnih razgovora i opservacija djece s teškoćama u razvoju, formirane su odgojno-obrazovne skupine. Vrtić će tako u ovoj pedagoškoj godini pohađati 65 djece od 1 do 3 godine, dok će u skupini od 3 do 7 godina vrtić pohađati 128 djece, što ukupno čini 193 vrtićanca. Vrtić će pohađati šestero djece s težim i lakšim teškoćama u razvoju, koja će biti integrirana u redovite odgojno-obrazovne skupine, u kojima će, ovisno o teškoći, biti uključen i treći odgojitelj. U vrtiću trenutačno rade ravnatelj, pedagog, 21 odgojitelj, od čega 8 magistara ranog i predškolskog odgoja, 7 odgojitelja pripravnika, administrativno-računovodstvena djelatnica, dvije kuharice i jedna spremačica. Na temelju potpisanog ugovora s Komunalnim društvom Ivankovo, usluge održavanja i čišćenja pruža njihovih šestero djelatnika, gdje su uz domara i pet servirki i spremačica – kaže načelnik Općine Ivankovo, Marko Miličević.