ĐAKOVO - PAVIĆEVA ULICA, 2022.
SUZANA ŽUPAN
14.9.2024., 08:00
PRIJEDLOZI DO 14. LISTOPADA

Grad Đakovo pozvao građane da predlože imena novih ulica, moguće su i - brojčane oznake

ĐAKOVO

U posljednjih nekoliko godina na području grada Đakova nastao je niz novih ulica koje nisu imenovane, a u skorije vrijeme planira se i formiranje novih. Kako ističu u gradskoj upravi, kao i prije, Gradu Đakovu važno je sudjelovanje građana i njihovi prijedlozi pa je Grad uputio javni poziv za dostavu prijedloga za imenovanje ulica i trgova na svome području, a njime su najavljene i neke novine u toj praksi, barem kada je o ovome gradu riječ.
Sve pravne i fizičke osobe s područja grada Povjerenstvo za određivanje imena ulica i trgova pozvalo je da dostave pisane prijedloge za određivanje imena novih ulica na području grada, a kriteriji za to određuju se po općim i zemljopisnim pojmovima, toponimima, imenima osoba i organizacija koje su dale značajan doprinos društvenom, kulturnom, političkom i znanstvenom razvoju grada Đakova i/ili Republike Hrvatske, potom po imenima drugih gradova, naselja i država, po povijesnim događajima, pokretima i datumima koji su vezani uz povijesne događaje, kao i po povijesnim kvartovima, tj. toponimima iz pučke predaje.
Kriterij za imenovanje ulica i trgova određuje se i po biljnim i životinjskim vrstama, ali i zanimanjima, a imena ulica, još je jedna novost za područje grada Đakova, mogu imati i brojčane oznake.
Dosad su đakovake ulice i trgovi imenovani po zaslužnim pojedincima iz hrvatske i đakovačke svjetovne i crkvene povijesti, kao i po lokalnim toponimima, po zaslužnim skupinama kao što su hrvatski branitelji i sl.
Dobronamjerna sugestija svima koji budu željeli dati prijedlog imena nekoj od novih ulica jest da se obrati pozornost na to da zasad samo tri đakovačke ulice nose imena po ženama - ulice Katarine Zrinski, Hedvige Deker i Savke Dabčević Kučar, a (još) niz znamenitih Đakovčanki to zaslužuje, poput slikarice Vjere Biller, književnice Milene Papratović, prve hrvatske redateljice Zore Vuksan-Barlović i drugih.
Uz pisani prijedlog treba dostaviti i obrazloženje, koje mora sadržavati osnovne podatke o predloženom nazivu, posebno one koji su opredjeljujući pri predlaganju naziva (povijesnog datuma, toponima i sl.). Jedna osoba može dati više prijedloga. Kada se prijedlog odnosi na ime neke osobe, mora sadržavati kratke biografske podatke i podatke koji se odnose na doprinos te osobe razvoju grada Đakova i/ili RH.
Sve pristigle prijedloge razmotrit će nadležno povjerentvo i prijedlog imena novih ulica dostaviti na usvajanje Gradskom vijeću.
Rok za prijedloge je 14. listopada.