SNJEŽANA FRIDL
13.9.2024., 18:54
DONJI MIHOLJAC

Prisjećanje na oslobodilačku akciju “Vrabac”: Vijenci, sportski susreti, oldimeri

DONJI MIHOLJAC

Grad i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Donji Miholjac organiziraju obilježavanje Dana oslobođenja Miholjštine u subotu, 14. rujna. Za 9 sati najavljeno je polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima, uz nastup Gradske limene glazbe. Od 10 do 13 sati održat će Sportski susreti veterana Domovinskog rata na izletištu Stara Drava.
U organizaciji Motokluba Kamikaze Donji Miholjca na Trgu Ante Starčevića od 10 do 12 sati moći će se razgledati izložba oldtimer vozila.
Između 12. i 16. rujna 1991. godine hrvatski su branitelji oslobodili granične stražarnice JNA, poznatije kao karaule, a koje su služile za osiguranje državne granice s Mađarskom. Karaule su se nalazile u Donjem Miholjcu, Podravskoj Moslavini i Viljevu. Blokada karaula započela je 12. rujna 1991., a napad je krenuo 16. rujna. Prvo se predala moslavačka, a nakon manjih borbi i viljevačka, dok su se za karaulu u Donjem Miholjcu vodile borbe. Nakon oslobođenja karaula, zarobljeno je 70 pripadnika JNA te veća količina protuoklopnog i pješačkog naoružanja. U akciji Vrabac ranjen je samo jedan pripadnik hrvatskih postrojbi.