SLATINA, Najčitateljica Nada Nikšić i knjižničarka Marija Cindrić, 09.09.2024., snimio Petar Žarković

Najčitateljica Nada Nikšić i knjižničarka Marija Cindrić

Petar Žarković
13.9.2024., 17:35
GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA SLATINA

Nada Nikšić i Marko Kovačić – najčitatelji za 2024. godinu

Knjižnica zahvaljuje svojim vjernim korisnicima što najviše doprinose širenju kulture čitanja

SLATINA

Brojnim događanjima koja ustanove i udruge organiziraju koncem kolovoza i početkom rujna obilježavajući Dan grada, pridružuje se i Gradska knjižnica i čitaonica Slatina sada već tradicionalnim izborom i proglašenjem najčitatelja. Knjižnica svake godine dodjeljuje zahvalnice i nagrade u dvije kategorije, za odrasle i djecu.

Na proglašenju najčitatelja okupili su se brojni ljubitelji knjige i lijepe pisane riječi svih uzrasta, od najmlađih koji su možda tek prohodali pa njihove mame za njih posuđuju i čitaju im slikovnice i bajke, do onih kojima knjige ispunjavaju umirovljeničke dane. Prema riječima knjižničarke Marije Cindrić, izbor najčitatelja aktivnost je kojom knjižnica želi zahvaliti svojim vjernim korisnicima što najviše doprinose da ustanova ispunjava svoju svrhu, a to je širenje kulture čitanja.

– Posebno je pohvalno što su se neka imena koja ćemo danas prozvati pojavljivala na popisima najčitatelja i prošlih godina, što ukazuje na kontinuitet i na činjenicu da je knjiga dio određenog načina življenja – rekla je knjižničarka Cindrić.

SLATINA, Posjetitelji proglašenja najčitatelja u Gradskoj knjižnici i čitaonici, 09.09.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković

U kategoriji odraslih korisnika knjižnice najčitateljica je Nada Nikšić, koja je u godini dana pozajmila 106 knjiga. – Zahvalna sam što imamo ovako lijepu knjižnicu i na uslužnosti naših knjižničarki. Osobito volim čitati obiteljske životne priče i povijesne romane, a ponekad me privuče određenog autora pa nastojim pročitati sva njegova djela koja knjižnica ima. Meni je knjiga svojevrsna hrana, ili bolje – poslastica. – rekla je Nada Nikšić primajući knjigu kao nagradu.

Najčitatelji u kategoriji odraslih korisnika knjižnice još su Antun Krupa (105 pozajmljenih knjiga), Katarina Baćani (101 knjiga), Miroslav Semak (86 knjiga) i Slobodan Kolarić (75 knjiga).

Nakon proglašenja odraslih najčitatelja uslijedilo je iznenađenje za posjetitelje, mala predstava kazališta sjena pod nazivom "Noć u knjižnici", koju je s korisnicima dječjeg odjela slatinske knjižnice pripremila knjižničarka Martina Hamaček Matijević.

SLATINA, Najčitatelj Marko Kovačić, 09.09.2024., snimio Petar Žarković

Najčitatelj Marko Kovačić

Petar Žarković

U kategoriji djece najčitatelj sa 150 pozajmljenih knjiga je Marko Kovačić, učenik 2. razreda OŠ Josipa Kozarca. Od knjižničarke doznajemo da je već kao dvogodišnji dječak dolazio u knjižnicu s mamom, koja je bila i članica čitateljskog kluba, i koja je prenijela ljubav prema knjizi i na sina. Sve ga zanima, a možda najviše biografije znanstvenika i tajne svemira.

Mali najčitatelji još su Ivan Bušljeta (87 pozajmljenih knjiga), Iva Filković (81 knjiga), Marta Kanski (72 knjige) i Noa Santi (69 knjiga). – Moramo napomenuti da osim svih vas koji ste danas ovdje, imamo i velike i male čitatelje koji su vrlo blizu ovom broju pročitanih knjiga, i moramo ih svakako pohvaliti. Hvala vam svima, čitajte i dalje, ne toliko radi broja posuđenih knjiga, već radi uživanja u knjigama, – rekla je na kraju knjižničarka Marija Cindrić.

SLATINA, Knjižničarka Marija Cindrić i najstarija najčitateljica Katarina Baćani, 09.09.2024., snimio Petar Žarković

Knjižničarka Marija Cindrić i najstarija najčitateljica Katarina Baćani

Petar Žarković

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina nagradila je svoje najčitatelje knjigama i besplatnim članstvom u knjižnici. Svečanost proglašenja najčitatelja Marija Cindrić zaključila je za ovu prigodu znakovitim riječima austrijskog pjesnika Rainera Marie Rilkea, jednog od najvećih pjesnika njemačkoga govornog područja: "Oh, kako je dobro biti među ljudima koji čitaju knjige!" Riječ je o citatu koji je blog posvećen popularizaciji dobre književnosti Bookroom prošle godine svrstao među 32 najbolja citat o čitanju, poistavivši ga na visoko drugo mjesto.

SLATINA, Mali korisnici knjižnice izveli su predstavu kazališta sjena "Noć u knjižnici", 09.09.2024., snimio Petar Žarković

Mali korisnici knjižnice izveli su predstavu kazališta sjena "Noć u knjižnici"

Petar Žarković