Željko Felbar
13.9.2024., 07:15
Napreduju radovi na zgradi vrijednoj 3,98 milijuna eura

Gradi se šest mjeseci, već se vidi impresivna trokatna građevina Centra za starije

VOĆIN

Premda je od svečanosti kojom je u središtu Voćina simbolično označen početak radova na izgradnji Centra za starije osobe prošlo tek šest mjeseci, na gradilištu se već vidi impresivna trokatna građevina na kojoj su vrijedni radnici građevinske tvrtke Prajo Beton iz Lukača ovih dana betonirali novu ploču.

Riječ je o prvoj od 18 takvih javnih ustanova koje će biti izgrađene u deset gradova i osam općina u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost svih predviđenih objekata doseže gotovo 160 milijuna eura, a u njima će boraviti više od 1700 korisnika treće životne dobi.

Naime, obilježavajući Međunarodni dan starijih osoba, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić 2. listopada prošle godine uručili su predstavnicima gradova i općina 18 ugovora u okviru Poziva "Izgradnja i opremanje centara za starije osobe". Za financiranje izgradnje i opremanja osam centara za starije osobe osigurano je nepovratnih 49 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a izgradnja i opremanje još deset centara financira se sredstvima državnog proračuna. Na području Slavonije centri za starije osobe bit će izgrađeni u Našicama, Pleternici, Vrpolju i Voćinu. Centar u Našicama vrijedan je 7,32 milijuna eura, a vlastito financiranje iznosi 16,11 posto; vrijednost projekta Centra u Pleternici je 7,85 milijuna, uz vlastito financiranje 21,76 posto; Centar u Vrpolju stajat će 6,81 milijuna, a vlastito financiranje je 25,53 posto; voćinski Centar vrijednosti 3,98 milijuna eura bit će financiran bez udjela Općine.

Željko Felbar

Nositelj je projekta izgradnje voćinskog Centra Općina Voćin, partner je Virovitičko-podravska županija, a savjetodavnu pomoć pružila je Razvojna agencija VPŽ-a Vidra. Načelnik Predrag Filić kaže da će izgradnjom tog objekta biti osigurana institucionalna briga o najstarijima, ali da će također izvaninstitucionalnim programima biti obogaćen društveni život umirovljenika te da će biti i značajno zapošljavanje žena s područja općine.

Izgradnja centara za starije osobe pokazatelj je razumijevanja obnašatelja vlasti na svim razinama za potrebe osoba koje su svojim radom pomogle izgradnju društva i koje zaslužuju, kako je svojevremeno rekao i župan Igor Andrović, sigurno i poticajno okruženje u kome će provoditi vrijeme.