vjenčanje, siječanj 2023.
pexels
12.9.2024., 19:48
NOVO U ŽUPI SVIH SVETIH U ĐAKOVU

Najavljeni susreti za mlađe bračne parove

Susreti će kvalitetom sadržaja, pristupom i raznolikošću pokušati biti nešto novo, ne samo u župi nego i šire, kažu

ĐAKOVO

Pri đakovačkoj Župi Svih svetih sredinom listopada uvodi se novina – tjedni susreti/kateheze za mlađe bračne parove, a čijem početku prethodi provedba ankete za zainteresirane.

Dosadašnja bračna statistika poražavajuća je – u Republici Hrvatskoj rastavom završi svaki treći brak, a problem je posebno izražen među mlađim bračnim parovima, čiji brakovi pucaju i olako, zbog banalnosti, površnosti, nedostatka ustrajnosti, ljubomornog čuvanja zone komofora i sl.

Dosad su parovi uoči sakramenta ženibe pristupali tečaju priprave za brak u tajanju od šest dana po nekoliko sati. Mnogi od njih tom su tečaju pristupali vrlo formalno, tj. samo da obave formalnost do crkvenog vjenčanja, dok je dio parova pak uistinu uronjen u sadržaj tečaja i što on progovara o braku, obitelji i dr.

Stoga spomenuta župa, koja odnedavno dekretom nadibiskupa mons. Đure Hranića ima dva župnika – uz dosadašnjeg preč. Ivana Lenića, koji je i dalje prvi odgovorni za župu, u funkciji župnika moderatora, a župnik in solidum je vlč. Ivan Kunčević, od 14. listopada uvodi novinu tjednih susreta/kateheza za mlađe bračne parove.

Najsuvremenije spoznaje o braku

Anketu je potrebno ispuniti do 18. rujna. “Jeste li zainteresirani za ovakve susrete/kateheze koji bi uključivale najsuvremenije spoznaje o braku i izazovima života u postmodernoj Europi, psihološke, moralne, duhovne i iskustvene teme, kao i povremenu mogućnost profesionalnog praćenja, ispovijedi i osobnog razgovora”, jedno je pet od pitanja u anketi, kao i: “Biste li imali problem pronaći tko će vam čuvati djecu dok ste na susretu?” Plan je susrete za mlađe bračne parove organizirati drugog, trećeg i četvrtog ponedjeljka u mjesecu.

- Dragi vjernici, nevjerojatno je kako se za svećenički život (iako samački) priprema šest godina kroz bogosloviju (plus 10 godina obvezne trajne formacije i povremenih formacijskih susreta cijeloga života), a za brak šest dana po par sati (tečaj priprave za brak)! Kao da je brak perpetuum mobile ili zvrk – jednom ga zavrtiš lijepom ceremonijom i danim obećanjem u crkvi i on ne prestaje vrtjeti se (funkcionirati). Kao da Crkva želi reći: "Eto, mi smo vas vjenčali pa se vi dalje sami snalazite kako znate" -navode u Župi Svih svetih i dodaju da, uzimajući u obzir rečeno, kao i sve veće izazove života u braku - materijalizam, individualizam, narcisoidnost, manjak (samo)poštovanja, otuđenost i sl., smatraju da je od iznimno velike važnosti ponuditi mladim bračnim parovima tjedne susrete.

- Zato mlađim bračnim parovima koji žele raditi na svome odnosu i odnosu s Bogom, kao i zaručnicima i osobama u dugogodišnjim vezama, koji se žele kvalitetnije pripremati na ono što ih čeka u braku, uskoro planiramo ponuditi tjedne susrete koji će kvalitetom sadržaja, pristupom i raznolikošću pokušati biti nešto uistinu novo, ne samo u našoj župi nego i mnogo šire -poručuju u Župi.

Kako bi ti susreti bili što zanimljiviji, kvalitetniji i prilagođeni, Župa Svih svetih mlade je osobe u dugogodišnjim vezama, zaručnike i parove do 45 godina života ili 20 godina braka, pozvala da sudjeluju u kratkoj i potpuno anonimnoj anketi u kojoj treba odgovoriti na pet jednostavnih pitanja. Poziv je da anketu ispune isključivo mlađi ljudi zainteresirani za dolaske na ovakve susrete koji su u dugogodišnjim vezama, zaručeni ili u braku. 

đakovo ilustracija 2022.župni ured (žuta zgrada lijevo)
suzana župan