Središte Vukovara, Trg RH i pješačka zona
DRAGANA KORPOŠ
12.9.2024., 08:30
SAVJETOVANJE U VUKOVARU

Mlade obitelji lakše će doći do zemljišta

Pravilnik definira postupak prodaje i kriterije sufinanciranja cijene građevinskog zemljišta

VUKOVAR

Prije više od dvije godine iz Grada Vukovara najavili su kako će mladim vukovarskim obiteljima, ali i onima koje se žele doseliti iz drugih sredina i u Vukovaru graditi bolji život, već za nekoliko mjeseci ponuditi mogućnost da do parcele za gradnju obiteljske kuće dođu po iznimno povoljnim uvjetima.

Istaknuto je kako gradske službe dugo raspravljaju o načinu na koji će pristupiti toj problematici, a konačna verzija rješenja u završnoj je fazi. Gradonačelnik Ivan Penava tada je izjavio kako je došlo vrijeme za promišljanje o stvaranju uvjeta za kupnju zemljišta, ponajprije kada je riječ o mladim obiteljima, a stanje na terenu govorilo je kako postoji dosta parcela na kojima zbog različitih razloga nisu izgrađene kuće, s tim da ih je dio u vlasništvu Grada te će ih ponuditi po iznimno povoljnim uvjetima.

U međuvremenu se, barem u javnosti, o tome nije puno govorilo, a rješenje te problematike tek se sada nazire. Naime, odgovarajući na jedno od vijećničkih pitanja na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća dogradonačelnik Filip Sušac rekao kako je pravilnik za sufinanciranje zemljišta mladim obiteljima trenutačno na javnom savjetovanju i očekuje se kako će na sljedećoj sjednici prijedlog materijala biti pred vukovarskim vijećnicima.

- Nekoliko puta morali smo mijenjati kut gledanja zbog određenih zakonskih procedura i ograničenja koje zakon definira lokalnim jedinicama. Sada ima pravni i legalan oblik i povoljan je za sve građane - naveo je Sušac.

Prijedlog pravilnika o prodaji i sufinanciranju kupoprodajne cijene građevinskog zemljišta mladim obiteljima radi izgradnje stambene zgrade na području Vukovara dostupan je na web-stranici Grada, kao i obrazac savjetovanja, uz napomenu kako će trajati do 23. rujna.

Navedeno je kako se pravilnikom propisuju uvjeti, mjerila te postupak prodaje i sufinanciranja kupoprodajne cijene građevinskog zemljišta koje od Grada Vukovara kupuje mlada obitelj radi izgradnje vlastite stambene zgrade, a donosi se u svrhu poticanja demografske obnove i stambenog zbrinjavanja mladih obitelji u gradu na Dunavu.

Na natječaj za prodaju građevinskog zemljišta može se prijaviti ponuditelj koji u trenutku raspisivanja nema navršenih 40 godina života, pri čemu su on i članovi njegovog obiteljskog kućanstva državljani RH, u vlasništvu ili suvlasništvu nemaju nekretninu (kuću, stan ili građevinsko zemljište) na području Hrvatske te nemaju dugovanja za javna davanja.

PROPISANI ROKOVI

Odabrani će ponuditelj biti dužan iznos na račun Grada uplatiti u roku od 30 dana od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji. Bit će dužan ishoditi akt za gradnju stambene zgrade u roku od tri godine, a konačni rok za ishođenje uporabne dozvole ne može biti dulji od 10 godina.

Početnu kupoprodajnu cijenu neizgrađenog građevinskog zemljišta utvrdit će gradonačelnik posebnom odlukom, u skladu s procjenom tržišne vrijednosti zemljišta.

Pravilnikom su definirani i uvjeti sufinanciranja, a navedeno je kako će Grad Vukovar sufinancirati kupoprodajnu cijenu građevinskog zemljišta prema više kriterija: dobi ponuditelja, broju djece u obitelji, prema adresi prebivališta, stečenom obrazovanju i stambenom statusu, s tim da ukupan iznos sufinanciranja prema kriterijima može iznositi maksimalno do 90 posto postignute kupoprodajne cijene zemljišta.