NEMETIN- 25.04.2019., Lijepo vrijeme, sunčan dan, rad na njivi, njiva, traktorist, traktor, sezona sjetve, slobodnjak.Foto: Andrea Ilakovac
ANDREA ILAKOVAC
OSTALI SU BEZ DODATNIH POTPORA

Kompenzacijska mjera nadoknada je gubitka dohotka za ovu godinu

Za lokalne jedinice koje više nisu područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima četiri milijuna eura

VRBANJA

Pravilnik o provedbi Programa kompenzacijske mjere potpore depopuliranim područjima za 2024. godinu stupio je na snagu, pa poljoprivrednici iz 61 jedinice lokalne samouprave, uvrštene na popis prihvatljivih korisnika, mogu od četvrtka, 12. rujna podnositi zahtjeve za potporu.

Cilj je Programa, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, poljoprivrednicima u područjima koja su do 2023. godine bila u statusu područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima u skladu s Pravilnikom o određivanju područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima, a taj su status izgubile, osigurati kompenzacijsko plaćanje u 2024. godini radi nadoknade gubitka dohotka. Za provedbu Programa osigurana su 4.000.000 eura. Naime, pojedini dijelovi Republike Hrvatske područja su pod utjecajem nepovoljne klime ili nepovoljnih karakteristika tla za poljoprivrednu proizvodnju, gdje je posebno prisutan problem odljeva stanovništva i gdje stanovnici moraju uložiti više napora da bi održali poljoprivrednu proizvodnju. Ona je vrlo često jedini izvor prihoda, međutim zbog nepovoljnih uvjeta prinosi su ispodprosječni, a u novije vrijeme i vrlo često pogođeni klimatskim promjenama. S ciljem zaustavljanja trenda depopulacije i poticanjem razvoja ruralnih sredina, Ministarstvo isplaćuje dodatne potpore po hektaru kako bi održali i unaprijedili poljoprivrednu proizvodnju, kao naknadu za gubitak prihoda i dodatne troškove koje poljoprivrednici imaju. Problem je nastao kada su na razini Europske komisije utvrđena nova pravila za novo programsko razdoblje i došlo je do promjena u utvrđivanju područja s prirodnim ograničenjima, čime je 61 jedinica lokalne samouprave u RH izgubila taj status. S područja Vukovarsko-srijemske županije to su općine Drenovci, Vrbanja i Štitar. Dva su parametra bila presudna – količina organske tvari u tlu i utjecaj vode na eroziju tla. Uvjet je da najmanje 60 posto površine korištenog poljoprivrednog zemljišta u odnosu na njegovu ukupnu površinu ima razna ograničenja. To je pokrenulo veliku lavinu nezadovoljstva među poljoprivrednicima koji žive u područjima koja su "izbrisana", smatraju se nepravedno zakinutima i upozoravaju da i dalje rade u otežanim uvjetima, negoduju i lokalni čelnici, pa im je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo pomoći kompenzacijskim plaćanjem.

Prihvatljivi korisnici za potporu na temelju ovog pravilnika fizičke su ili pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik OPG-ova koji su za 2022. ostvarili potporu u okviru mjere 13 - Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima za podmjeru 13.2. - Plaćanja u područjima sa značajnim prirodnim ograničenjima, ili su za te površine ostvarili potporu za 2023. za osnovno plaćanje. I to za poljoprivredne površine na području lokalnih jedinica koje su godine izgubile status područja s ograničenjima. Uvjet je i taj je da su u 2023. godini za prihvatljive površine podnijeli jedinstveni zahtjev za potporu u skladu s propisom kojim se uređuje provedba izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. i da su u 2023. godini imali status aktivnog poljoprivrednika.

ZAHTJEVI ZA POTPORE DO 12. LISTOPADA

Potpora se dodjeljuje po prihvatljivom hektaru poljoprivredne površine koja se nalazi na području jedinice lokalne samouprave koja je od 2023. izgubila status područja s ograničenjima, a poljoprivrednici pravo na dodatnu potporu države. Kao prihvatljivi korisnici kompenzacijske mjere trebaju do 12. listopada podnijeti zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Visina odobrene potpore u godini podnošenja zahtjeva za potporu iz ovoga programa ne može biti manja od 100 eura ni veća od 20.000 eura.