Čelnici Ministarstva i HIŠ-afoto: Ministarstvo poljoprivrede
Ministarstvo poljoprivrede
12.9.2024., 19:38
SASTANAK U MINISTARSTVU

Iz Kriznog fonda EU-a zatražit će pomoć za repare

Proizvodnja repe od strateškog je interesa za RH i cilj nam je održati ju, kaže ministar Dabro

ŽUPANJA/ZAGREB

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro održao je sastanak s predstavnicima Hrvatske industrije šećera (HIŠ) u nazočnosti državnih tajnika Marinka Belje i Tugomira Majdaka, a ključna tema sastanka bila je iznalaženje modela potpore za ublažavanje učinaka katastrofalne elementarne nepogode koja je pogodila proizvođače šećerne repe u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Ministar Dabro i državni tajnik Beljo, podsjećamo, i proteklog su se petka u Tovarniku sastali s proizvođačima šećerne repe i predstavnicima HIŠ-a, i tom je prilikom razgovarano o padu proizvodnje šećera u RH. Proizvođači su ih upoznali s problemima s kojima se suočavaju posljednjih godina, od klimatskih promjena, oscilacija cijena šećera i ukidanja proizvodnih kvota, te su upozorili na to da je industrija šećera u teškoj situaciji i da očekuje pomoć kako bi se ublažila trenutačna situacija te nastavila daljnja proizvodnja. Ministar je tada najavio radni sastanak koji je u srijedu i održan u Zagrebu. "Cilj nam je očuvati proizvodnju i preradu šećerne repe u RH. U okvirima naših nadležnosti, kao i zahtjevom za aktiviranjem EU kriznog fonda, učinit ćemo sve što možemo da spriječimo daljnje propadanje industrije šećera", rekao je ministar Dabro.

SITUACIJA JAKO LOŠA

“Proizvođači šećera doživjeli su velike gubitke zbog suše i trenutačno svjedočimo jako lošoj situaciji. Pokušat ćemo naći kratkoročna rješenja kako bismo spasili proizvodnju, a kroz određen vremenski period i konačna rješenja za proizvođače šećerne repe”, zaključio je Dabro.

Naglašeno je kako je proizvodnja šećerne repe od strateškog interesa za RH i u interesu je Vlade RH očuvati ju, te je potrebno, uz zajedničku suradnju, iznaći rješenja kako pomoći proizvođačima. Prema podacima HIŠ-a, privremena proizvodnja šećerne repe u 2023./2024. godini manja je u odnosu prema prethodnoj za 27,6 posto. Prošle je godine proizvodnja šećera bila najniža u posljednjih 20 godina. Kako bi se smanjio taj negativni trend i povećale ukupne površine pod šećernom repom, Ministarstvo je izradilo Program potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2023. do 2027. godine. Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u okviru toga programa, potporu je lani ostvarilo 319 korisnika u ukupnom iznosu od 1.299.848 eura.

“Što se tiče elementarne nepogode, razmišljanje je kako je jedan od najpogodnijih okvira Krizna rezerva unutar sredstava Zajedničkog proračuna EU-a za hitne intervencije u poljoprivredi i pomoć poljoprivrednicima. U tom će smislu biti jako važno da se što prije reagira i uputi formalni zahtjev za dobivanje sredstava kao pomoć teško stradalim proizvođačima šećerne repe u dvije županije u kojima je 90 posto hrvatske proizvodnje. Osim toga, važno je razmotriti i ostale mehanizme koji eventualno mogu pomoći u rješavanju ove problematike", naglasili su predstavnici Hrvatske industrije šećera. Naveli su da je od ključne važnosti oslobađanje obveze referentnog prinosa za šećernu repu u 2024. godini, kao uvjeta za proizvodno vezana plaćanja (PVP) u dvije spomenute županije koje su pogođene katastrofalnom elementarnom nepogodom te mogućnost korištenja preparata Safari na šećernoj repi u 2025. godini.

Zahtjev za njegovim korištenjem formalno je dostavljen Ministarstvu poljoprivrede 29. svibnja ove godine i već je u postupku rješavanja.