Našice, 12.09.2024. - Ovogodišnje 24. svjetsko prvenstvo u lovu šarana i amura održalo se po prvi puta u Hrvatskoj, u Našicama, a hrvatski šaranaši su osvojili naslov svjetskih prvaka. Na fotografiji Hrvatska reprezentacija. foto HINA/ Hrvatski športski ribolovni savez/ tm
HINA/ HRVATSKI ŠPORTSKI RIBOLOVNI SAVEZ
12.9.2024., 15:19
PRVI PUTA U HRVATSKOJ

Hrvatski ribolovci najbolji na 24. svjetskom prvenstvu u lovu šarana i amura

Ovogodišnje 24. svjetsko prvenstvo u lovu šarana i amura održalo se po prvi puta u Hrvatskoj, u Našicama, a hrvatski šaranaši su osvojili naslov svjetskih prvaka. 

Ribolov se odvijao na jezerima Lapovac i Šandor. Organizator ovog svjetskog prvenstva je Hrvatski športsko ribolovni savez, a domaćin natjecanja Športsko udičarsko društvo Šaran iz Našica.

Na prvenstvu su nastupili predstavnici 30 zemalja s četiri kontinenta. Uz predstavnike europskih zemalja nastupili su i predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Južnoafričke Republike i Kazahstana. Hrvatsku reprezentaciju činili su natjecatelji Dalibor Banaj, Hrvaoje Jakopčević, Mislav Belančić, Denis Novosel, Ivan Milković, Dino Mandić, Ivan Medić, Josip Brkljačić i trener Goran Jandroković.

Uz odlično domaćinstvo hrvatski šaranaši potvrdili su da su vladari ove discipline u kojoj su osvojili ekipno svjetsko zlato, a hrvatski najtrofejniji par Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević osvojili su uz ekipno zlato i pojedinačno svjetsko srebro. Hrvatska je osvojila zlato s ukupno ulovljenih 443,55 kg, druga je reprezentacija Moldavije sa 339,08 kg, a broncu je osvojila reprezentacija Belgije s ukupno 263,00 kilograma. 

U konkurenciji parova naslov svjetskih prvaka osvojio je ukrajinski par Patsera i Suzdaltsev s ukupno 236,11 kg, drugi su Hrvati Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević sa ulovljenih 189,86 kg, dok su treće mjesto osvojili Belgijanci Delffiere i Jeuieaux s ulovljenih 147,78 kg. Četvrto mjesto u paru osvojili su Mislav Belančić i Denis Novosel, te ih je samo 12 kilograma dijelilo od svjetskog zlata. 

Ovo je iznimam uspjeh za hrvatske šaranaše koji su ekipnu zlatnu medalju čekali od 2014. godine kada su se okitili najsjajnijom ekipnom medaljom u Italiji. Ovim rezultatom Hrvatska reprezentacija učvrstila je status najuspješnije reprezentacije na svijetu u ovoj disciplini.

Uz odlične rezultate šaranske reprezentacije u Hrvatskoj, reprezentacija u disciplini casting sudjelovala je na svjetskom prvenstvu u Španjolskoj.

Casting su posebne discipline športskog ribolova, a radi se bacačkim disciplinama koje se održavaju u bacačkom troboju i u bacačkom petoboju. Natjecanja se održavaju na nogometnom igralištu ili na sličnu pokošenom travnjaku. Po utvrđenim pravilima rasporede se mete koje se gađaju ribolovnim priborom na kojem je umjesto udice uteg ili umjetna muha. Poredak se utvrđuje zbrajanjem bodova ostvarenih pogađanjem u pojedine mete.

Hrvatsku reprezentaciju predstavljali su Goran Ožbolt, Marko Popović, Marino Turk, Grgur Lutz, Ena Guba i trener Denis Zbašnik. 

Hrvatski reprezentativac Goran Ožbolt osvojio je dvije svjetske tirule. Goran je potvrdio svoju nadmoć u disciplini arenberg u kojoj je glatko osvojio svjetsko zlato. Drugo zlato osvojio je u disciplini uteg skič. Hrvatska reprezentacija završila je ukupno sedma od dvanaest zemalja.