NAŠICE - Izložba
ustupljena
12.9.2024., 19:20
24. DANI SLAVONSKE ŠUME U NAŠICAMA

Bogat program na nekoliko lokacija

NAŠICE

U Našicama su u tijeku 24. Dani slavonske šume, tradicionalna gospodarska, ekološka, znanstvena, kulturna, turistička, sportska, gastronomska i zabavna manifestacija. Grad Našice, Turistička zajednica, Hrvatske šume, Uprava šuma podružnica Našice pripremili su bogat program, koji traje od 10. do 14. rujna na nekoliko lokacija u gradu.

Dani slavonske šume otvoreni su tradicionalnom izložbom bjelovarskog salona fotografija međunarodnog karaktera ''Šuma okom šumara''. U višenamjenskoj dvorani dvorca Pejačević izložbu koju je postavio Šime Zupčić iz našičke podružnice Uprave šuma otvorio je gradonačelnik Krešimir Kašuba, istaknuvši kako ta izložba predstavlja i promovira šumarsku struku. Izložba donosi fotografije inženjera i tehničara šumarstva koje prikazuju šumski svijet. Nakon otvorenja izložbe održana su predavanja o Papuku i Velebitu, parkovima prirode.

Predavanje naslovljeno ''Park prirode Papuk – prirodna baština s potpisom UNESCO-a'' održali su Goran Radonić i Goran Pavlić. Predstavili su geološku raznolikost i bogatstvo prirode Papuka, jedne od najzanimljivijih hrvatskih planina, koja je dio Europske mreže geoparkova. Istaknuli su kako su na Papuku čak 223 biljne vrste, što čini gotovo četvrtinu ukupne flore Hrvatske.

Predavanje o bogatom biljnom i životinjskom svijetu Velebita priredio je Krunoslav Rac, Đakovčanin s velebitskom adresom. U sklopu predavanja predstavio je i svoju knjigu ''Tragom medvjeda''.

U sklopu Dana slavonske šume održana je biciklijada, koja je privukla pedesetak pobornika zdravog načina života i rekreacije. Bicikliralo se rutom dugom pet kilometara, uglavnom kroz šumu.

Da manifestacija ima i ekološku dimenziju dokazala je sadnja kontejnerskih sadnica hrasta lužnjaka koja je održana u Perivoju Pejačević, a u kojoj su sudjelovali učenici OŠ Dore Pejačević.

U petak, 13. rujna, održat će se stručni skup koji počinje aktualnim satom o šumarstvu, a predviđena su još dva predavanja.

Središnji su dio manifestecije natjecanje šumskih sjekača, obrtnički sajam, natjecanje u kuhanju čobanca te sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije. Sva ta događanja na rasporedu su u subotu, 14. rujna, a počinju u 9.30 u Perivoju Pejačević. 

NAŠICE - Voditelj Uprave šuma podružnica Našice Vlado Keglević i gradonečlnik krešimir Kašuba, snimljeno u rujnu 2024. USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Voditelj Uprave šuma podružnica Našice Vlado Keglević i gradonečlnik krešimir Kašuba, snimljeno u rujnu 2024.

ustupljena
NAŠICE - Predavanja o Papuku i Velebitu, parkovima prirode,

Predavanja o Papuku i Velebitu, parkovima prirode,

ustupljena
NAŠICE - Biciklijada okupila pedesetak ljubitelja zdravog života i rekreacije,

Biciklijada okupila pedesetak ljubitelja zdravog života i rekreacije,

ustupljena