USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
12.9.2024., 19:28
U VINKOVAČKOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI

Besplatne radionice - predškolci i osnovci

VINKOVCI

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci počela je provedba pilot-projekta besplatno vođenih radionica za predškolce i osnovnoškolce nižih razreda, a projekt je krenuo s predškolcima. Mališani su zadovoljni jer se bave nečim kreativnim, a i roditelji jer je djeci osmišljeno slobodno vrijeme koje provode pod stručnim nadzorom voditeljica i voditelja.

Pilot-projekt raspisao je Središnji ured za demografiju i mlade, a poziv je bio upućen jedinicama lokalne samouprave za sufinanciranje provedbe edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi i djece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

- Cilj je bio roditeljima olakšati financijski teret izvanškolskih aktivnosti, pa se Grad Vinkovci prijavio na poziv i omogućio mališanima niz besplatnih radionica, a najveći dio ih se provodi u knjižnici, i to su radionice iz programa Predškolci i književnost i radionice Kreativnog petka za djecu o 1. do 4. razreda osnovne škole.Tu su još i NTC radionice za djecu od 2. do 4. razreda, koje će se provoditi zasebno, a i to ćemo objaviti ovih dana – kaže Marina Karačić iz Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA. Dodaje kako je vrijednost projekta 60.900 eura, u cijelosti ga financira Ministarstvo demografije i useljeništva, a trajat će 10 mjeseci, od rujna 2024. do lipnja 2025. godine.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Rravnateljica knjižnice Vedrana Lugić podsjeća kako se u Gradskoj knjižnici i čitaonici stručno vođene radionice za najmlađe održavaju već dugi niz godina, a ove su godine i proširene, pa su tu radionice za dvogodišnjake, za trogodišnjake i za djecu od 4 do 7 godina.

- Kroz ovaj pilot-projekt Grada Vinkovaca osigurana su nam dodatna sredstva kako bi sve te radionice bile besplatne i kako bismo na što kvalitetniji način mogli raditi s djecom, a cilj je poticanje čitanja od najranije dobi na što kreativniji način. Školarcima je namijenjen Kreativni petak za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole i na njima sva ona njihova znatiželja za kreativnim radom dolazi do izražaja. Ove godine, upravo zahvaljujući tom projektu, pridružit će nam se niz stručnjaka iz različitih područja znanosti koji će pokušati djeci na što zanimljiviji način približiti pojave koje se događaju oko njih tako da ih što bolje shvate – pojasnila je ravnateljica Vedrana Lugić.