ĐAKOVO - DJEČJI VRTIĆ, RUJAN 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
11.9.2024., 19:07
GRADE NOVI I DOGRAĐUJU POSTOJEĆI

Vrtić Sjever imat će i unutarnje dvorište

Primit će 80 mališana, Vila se nakon dogradnje sa sedam širi na 13 skupina. Planirano je da gradski DV ima 33 skupine

ĐAKOVO

Nakon što je u stečaju Pan-Trgoprometa kupio zgradu bivše prodavaonice Sjever u istoimenom đakovačkom kvartu, odmah poručivši kako je ta nekretnina kupljena za izgradnju dječjeg vrtića za taj dio grada, a koji će djelovati u sastavu Dječjeg vrtića Đakovo, njegov osnivač Grad Đakovo ušao je u projekt njegove gradnje, a gadilište je ovih dana obišao i gradonačelnik Marin Mandarić sa suradnicima.

Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 2.408.000 eura, od čega je 726.259,21 osigurano iz sredstava Europske unije, odnosno Mehanizma za oporavak i otpornost.

ĐAKOVO - DJEČJI VRTIĆ, RUJAN 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Moderna građevina niče na prostoru okruženom prirodom, pa će svojim budućim malim korisnicima već najesen 2025. godine, uz suvremeno opremljenu unutrašnjost, pružati i prirodni hlad u svom okruženju. Ova vrtićka kuća obuhvatit će četiri dnevna boravka za predškolski odgoj i obrazovanje. Obilazeći gradilište DV-a Sjever zajedno s Mandarićem, ravnateljica DV-a Đakovo Ambra Kordić istaknula je da će ta vrtićka kuća moći primiti oko 80 malih polaznika.

– Djeca će uživati u velikom, prostranom dvorištu i debeloj hladovini starih stabala. Također, kada govorimo o unutrašnjosti, djeca će uživati u velikoj dvorani koja krasi ovu vrtićku kuću, ali i u prostranom hodniku koji se popularno naziva unutarnje dvorište. Ovo je naša najmodernija vrtićka kuća - rekla je ravnateljica Kordić.

Oko 360 mališana u četiri vrtićke kuće

“Mi smo navikli na radove. Od 2018. godine stalno smo u njima. Ovdje je bila energetska obnova zgrade, postavljanje dječjeg igrališta, fotonaponskih elektrana - kako ovdje tako i na vrtićkoj kući Botić. Gradi se vrtić Sjever…”, zadovoljno je konstatirala ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo Ambra Kordić. DV Đakovo u ovom trenutku polazi oko 360 malih korisnika u četiri vrtićke kuće (Botićeva, Vila, Mažuranac i Piškorevci), a od iduće pedagoške godine očekuje se značajno povećanje broja upisane djece zbog osiguranja novih vrtićkih kapaciteta.

Osim što u naselju Sjever gradi vrtić, a istovremeno teče i rekonstrukcija Starčevićeve ulice sa spojevima susjednih ulica te uskoro kreće i rekonstrukcija Gupčeve, a radi se i niz nogostupa po gradu te je u tijeku energetska obnova Centra za kulturu i Muzeja Đakovštine, Grad Đakovo u dijelu grada zvanom Vila nadograđuje postojeći, istoimeni vrtić, također dio DV-a Đakovo.

Riječ je o projektu "Dogradnja Dječjeg vrtića Vila", a ukupna vrijednost projekta iznosi 2.626.421,94 eura. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u iznosu od 974.716,30 eura. Izvođač radova je tvrtka "Mali zidar" iz Vinkovaca.

Dječji vrtić Vila dosad je imao sedam odgojno-obrazovnih skupina, dok će otvaranjem novoizgrađenog dijela moći primiti njih 13. Kako ističe gradonačelnik Mandarić, velikim naporima uspjeli su osigurati da DV Đakovo s nekadašnjih 12 sada prima 19 skupina.

Đakovo - Dječji vrtić Vila, rujan 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Nakon završetka te investicije, izgradnje vrtićke kuće na Sjeveru te izgradnje vrtića u Kuševcu, Budrovcima i Selcima Đakovačkim, što je u planu, DV Đakovo bi u svim svojim vrtićkim kućama trebao primiti 33 odgojno-obrazovne skupine. Time bi, rekao je gradonačelnik, trebali biti zadovoljeni kapaciteti predškolskog odgoja u Đakovu, uz intenciju da nova rađanja i dalje povećavaju potrebu za još više vrtićkih kapaciteta.