MANDIĆEVAC - Privatni smještaj Village Wine House Franjić2024.
Willage Wine House Franjić
11.9.2024., 08:30
SVE IH VIŠE I U RURALNIM SREDINAMA

U selima Đakovštine 18 smještajnih objekata sa 119 raspoloživih kreveta

Zajedno sa 72 smještaja u gradu, Đakovština ih sada ukupno ima 90, sa 689 postelja. Nijedan objekt Strizivojni i Viškovcima

ĐAKOVO

Otvorivši kuću za odmor u Mandićevcu 2019., vlasnica Lidija Franjić kaže kako su se prvotna posjećenost vezana za vikende i prosječnih 1 - 2 noćenja u posljednje dvije godine povećali, pa 50 posto njihovih gostiju čine stranci koji tu "presijeku", "prepolove" svoj put na Jadran, na ljetovanje, i ostaju oko tri dana, a drugih 50 posto domaći su gosti, koji tu provode i cijeli godišnji odmor.

MANDIĆEVAC - Privatni smještaj Village Wine House Franjić2024.
Willage Wine House Franjić

Privatni je to smještaj Village Wine House Franjić. Franjići su sada prosječan broj noćenja podignuli na četiri. Lijepa je to smještajno-turistička priča iz nevelike ruralne sredine kao što je Mandićevac, kraj bogat vinogradima, vinarima, vinima, podrumarima, vikendicama, prirodom uronjenom u tišinu, a ljubitelja upravo toga sve je više, pa su i Franjići, uz svoja zaposlenja, odlučili otvoriti i kuću za odmor kao spoj svega što Mandićevac nudi.

I s bazenima

Lidija kaže da je vrlo zadovoljna rezultatima, a napose u posljednje dvije godine. Taj privatni smještaj samo je jedan od njih čak 18 koliko ih je dosad otvoreno po selima u sedam od devet općina Đakovštine – nijedan zasad nemaju Strizivojna i Viškovci. Vlasnici smještajnih objekata po selima "tipovali" su na mir, tišinu, prirodu, ozračje jednostavnoga ruralnog sa sadržajima i za najzahtjevnije goste, pa im se nude i bazeni i sl. Gosti su to željni odmaka od gradske i poslovne užurbanosti, izravnog kontakta s prirodom, lokalne hrane i drugih proizvoda...

MANDIĆEVAC - Privatni smještaj Village Wine House Franjić2024.
Willage Wine House Franjić

Satnica Đakovačka, Koritna, Gorjani, Majar, Čenkovo, Josipovac Punitovački, Kondrić, Ovčara... - samo su neka od sela u kojima je dosad otvoren neki oblik privatnog smještaja. Prema podacima Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, a izvor su podaci iz eVisitora o aktivnim smještajnim objektima u općinama Đakovštine, u njezinim ruralnim sredinama 18 je takvih smještaja s ukupno 119 raspoloživih kreveta (uključujući i pomoćne). S gradom Đakovom, brojka je još veća.

“Kistovi & vino” posljednjeg petka

Lidija je i predsjednica Udruge voćara, vinogradara i vinara mandićevačkog vinogorja, angažirana i u društvenom životu zajednice, pa posljednjeg petka u mjesecu organizira program “Kistove & vino”. “Može se prijaviti tko želi, no uglavnom su to žene, njih do deset. Uvijek je nešto tematsko, opuštajuće, uz slikanje, glazbu, lagano pijuckanje vina”, kaže Lidija. Živjela je, kaže, četiri godine u Bolu na Braču i ondje joj se svidjela priča s privatnim smještajem. Slavonija ima toliko toga što može pokazati, poručuje, no zasad je još uvijek nekako u tome sramežljiva. Franjići su se odvažili.

Varoš i Drenje

- Na području grada Đakova otvorena su 72 smještajna objekta, a imaju 570 raspoloživih ležaja. To su kuće za odmor, apartmani, hoteli, prenoćišta, pansioni, studio-apartmani, sobe - kaže direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Borko. Dakle, u ovom je trenutku u cijeloj Đakovštini čak 90 smještajnih objekata sa 689 ležaja.

MANDIĆEVAC - Privatni smještaj Village Wine House Franjić2024.
Willage Wine House Franjić

Najviše ih je, po pet, otvoreno u općinama Levanjska Varoš i Drenje. Od pet u varoškom kraju tri su u Majaru; uglavnom su to objekti na OPG-u/seljačkom domaćinstvu, s ukupno 30 kreveta. U Drenjanštini je među pet smještajnih objekata i lovački dom u vlasništvu privatne šumarije. Ukupno imaju 32 kreveta. Uglavnom su s tri zvjezdice, koliko ih broji i kuća za odmor Willage Wine House Franjić.

MANDIĆEVAC - Privatni smještaj Village Wine House Franjić2024.
Willage Wine House Franjić

- Ljudi dođu doživjeti prirodu, imamo i svoj voćnjak, svoju vinsku priču, pa žele doživjeti i to, boraviti vani, kupati se u montažnom bazenu, zanimaju ih i vanjski sadržaji, vožnja biciklima, blizu je i jezero Borovik, okruženo prekrasnom prirodom, a sezona se vezuje za vrijeme roštiljanja – od početka svibnja do listopada. Strana klijentela dolazi iz Njemačke, Austrije, Nizozemske, Mađarske... Za Vezove smo na devet dana imali gošću iz Australije, radila je doktorat i oduševio ju je, kaže, mir koji pruža ambijent naše kuće za odmor - kaže Lidija.

Zvjezdice i sunca

U selima Đakovštine, kaže Marija Borko, uglavnom su kuće za odmor i apartmani. S tri, pa i četriri zvjezdice, tri i četiri sunca. Većinom su im vlasnici privatne, fizičke osobe, no ima i nekoliko objekata pravnih osoba, uglavnom lovačkih domova, a vlasnici su im šumarije.

U Općini Satnica Đakovačka dva su smještajna objekta s 13 ležaja, u Trnavi također dva, od kojih je jedan lovačka kuća, ukupno 23 kreveta. I u Općini Semeljci dva su objekta, 11 kreveta, a vlasnici su jedna fizička i jedna pravna osoba. U Gorjanima je zasad jedan privatni smještaj, a vodi se kao objekt na OPG-u/seljačkom domaćinstvu, 6 raspoloživih kreveta, s 4 sunca. Jedan privatni smještaj zasad ima i Općina Punitovci, s 4 ležaja, a vodi se kao nekomercijalni smještaj/kuća stanovnika općine.