Vinkovci, 20.08.2024. - Održana najavna konferencija 59. Vinkovačkih jeseni. Na fotografiji Marko Sabljaković, Marija Lisčić Drmić, Ivan Bosančić, Stjepan Đurković. foto HINA/ tm
Hina
11.9.2024., 12:33
bogat glazbeni dio programa

U petak započinju 59. Vinkovačke jeseni

Šestodnevnom Županijskom smotrom folklora, u Vinkovcima u petak započinju 59. Vinkovačke jeseni, najznačajnija smotra tradicijske kulture u Hrvatskoj, održava se pod geslom "Ruke šokačkih uspomena"

U svečanom mimohodu sudionika, posljednjeg dana manifestacije, proći će više tisuća članova iz 75 folklornih skupina iz Hrvatske i dijaspore te brojne konjske zaprege i konjanici.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni počinju u petak, 13. rujna Županijskom smotrom folklora na kojoj će se predstaviti 50-tak folklornih skupina s područja Vukovarsko-srijemske županije. Manifestacija će trajati do nedjelje, 22. rujna, a održava se pod geslom "Ruke šokačkih uspomena" kojim se na simboličan način želi ukazati na svo bogatstvo šokačke i slavonske tradicije koje brojni naraštaji baštine kako bi ih prenijeli na one koji tek dolaze.

U subotu, 14. rujna održat će se Međužupanijska dječja smotra folklora, a u nedjelju, 15, rujna gradskim će ulicama, uz pjesmu i ples, proći 60 dječjih folklornih skupina s više od 2500 djece.

 Državna smotra hrvatskog izvornog folklora na kojoj se tradicionalno predstavljaju najbolja folklorna društva iz Hrvatske, na rasporedu je u subotu, 21. i nedjelju, 22.rujna.

 Najsvečaniji dio programa Vinkovačkih jeseni, Svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega održat će se u nedjelju, 22. rujna kada će ulicama i trgovima Vinkovaca proći članovi 75 folklornih skupina iz Hrvatske i dijaspore koji njeguju izvorni hrvatski folklor te se pjesmom i plesom predstaviti brojnim posjetiteljima kojih se očekuje nekoliko desetaka tisuća. Nakon folkloraša, u svečanom mimohodu proći će i tridesetak svečano ukrašenih konjskih zaprega te pedesetak konjanika.

U glazbenom dijelu programa 59. Vinkovačkih jeseni koncerte će održati Parni valjak, Zsa Zsa, Vatra, Caprio, Garavi, Klapa Rišpet i Ivo Amulić, Z++, Slavonske lole i Ivan Šebalj & The Bechars te Dalmatino.

Za ljubitelje vina bit će otvoren Vinski šor, a svoja vrata otvorit će i Bircuz. Dvorište ideja namijenjeno najmlađima i ove će godine biti u Lapidarijumu Gradskog muzeja Vinkovci dok će sudionici sajamskog dijela 59. Vinkovačkih jeseni svoje mjesto pronaći u Slavonskom sokaku. 

"Pred nama su dani koje ove godine posvećujemo našim starima, bakama i djedovima, čije nas priče i uspomene uvijek iznova ispunjavaju radošću, toplinom, ali i ponosom. Veselimo se što ćemo 59. put ugostiti desetke tisuća posjetitelja, naših dragih gostiju i prijatelja koji će i ove godine u najstarijem europskom gradu uživo pratiti najpoznatije hrvatske kulturno-tradicijske priredbe te uživati u brojnim popratnim zabavnim sadržajima i jedinstvenim gastronomskim doživljajima", poručio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

 Pozvao je sve koji cijene i vole folklor, tradiciju i narodnu baštinu da od 13. do 22. rujna svakako posjete Vinkovce i uživaju u brojnim programima 59. Vinkovačkih jeseni.