Ustupljena fotografija
10.9.2024., 17:29
U PRIJATELJSKOM SZIGETVARU

Sjećanje na bitku kod Sigeta i smrt Zrinskog

Dani Zrinskih naziv je višednevnog festivala koji se u mađarskom gradu Szigetvaru održava od 1833. godine u sklopu Dana grada. Ovogodišnji iznimno svečani program završio je povorkom povijesnih postrojba središtem mjesta, a članovi brojnih mađarskih udruga iz Szigetvara bili su odjeveni u odjeću koju su u 16. stoljeću, u vrijeme Sigetske bitke, nosili pripadnici osvajačkih i braniteljskih postrojba.

Održana je također komemoracija kojom je svečano obilježena 458. godišnjica Sigetske bitke i pogibije hrvatskoga državnika i vojskovođe Nikole Šubića Zrinskog u Spomen-parku mađarsko-turskog prijateljstva, podignutom na mjestu gdje se tijekom opsade sigetske tvrđave nalazio osmanlijski logor. Turska opsada Sigeta trajala je od 5. kolovoza do 7. rujna 1566. godine, a zapamćena je po hrabroj pogibiji zapovjednika Nikole Šubića Zrinskog i čitave posade. Budući da su Zrinski i njegovi vojnici braneći Siget spasili Mađarsku, Hrvatsku i Austriju od turskog osvajanja, ta je bitka poznata kao bitka koja je spasila zapadnu civilizaciju.

Vijence podno spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom i sultanu Sulejmanu Veličanstvenom položila su izaslanstva veleposlanstava Republike Turske i Republike Hrvatske u Mađarskoj, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu, Međimurske županije, gradova Čakovca, Trabzona, Slatine i domaćina Szigetvara te Zrinske garde iz Čakovca. Na svečanosti u prijateljskom Szigetvaru bio je obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić.

Nakon što je prije nekoliko dana gradonačelnik prijateljskog Szigetvara Peter Vass bio u Slatini na obilježavanju Dana grada, na prigodnom domjenku u svečanoj dvorani "Dr. Hóvári János" u sigetskoj utvrdi obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić i gradonačelnik Szigetvara Peter Vass imali su prigodu još jednom razgovarati o daljnjem razvoju odnosa između dvaju prijateljskih gradova i suradnji na provedbi budućih Interreg projekata.