USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
10.9.2024., 17:46
KAPELA UZAŠAŠĆA GOSPODNJEGA

Sanira se prilazno stubište, kapeli i nova ulazna vrata

NAŠICE

Kod kapele Uzašašća Gospodnjega u Našicama, poznate i kao grobna kapele obitelji Pejačević, u tijeku je sanacija prilaznog stubišta. Uklonjeno je dotrajalo betonsko stubište, a bit će izvedeno i učvršćivanje potpornih zidova. U sklopu sanacije bit će postavljena i nova podloga za restaurirane stube i popločenje do ulaznog prostora kapele. Također, sanacija uključuje hidroizolaciju, a bit će postavljena i nova ulazna vrata.

Prema riječima gradonačelnika Krešimira Kašube, riječ je o nastavku višegodišnjih ulaganja u obnovu kapele Uzašašća Gospodnjega koju financiraju Ministarstvo kulture i medija i Grad Našice.

- Objekt je iznimno važan za naš grad, ima dugu povijest i to je razlog što ulažemo u njega. Od krova, gornjeg i donjeg dijela sjevernog pročelja, bočnih zidova, popločavanja okoliša i unutarnjeg uređenja, došli smo do završne faze - saniranja prilaznog stubišta - rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako je proteklih godina Ministarstvo kulture i medija obnovu kapele sufinanciralo s gotovo 144.000 eura, dok je Grad izdvojio oko 88.000 eura.

Kapela Uzašašća Gospodnjega sagrađena je 1881. godine i zaštićeno je kulturno dobro. Objekt je dao sagraditi našički vlastelin i tadašnji hrvatski ban, Ladislav grof Pejačević, kao spomen na preminulog sina Marka.