Ikona Bogorodice iz 1802. bila je "zaboravljena" na tavanu parohijskog doma u Iloku - pocesija gradskim ulicama

Pocesija gradskim ulicama

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
10.9.2024., 20:03
izložena u crkvi sv. arhangela Mihaila

Obnovljena ikona iz 1802. godine nađena na tavanu parohijskog doma u Iloku

Opet će joj upućivati molitve “za zaštitu svih ljudi, dobara i vinograda”

ILOK

Bilo je to 2019. godine, nakon što je u olujnom nevremenu oštećen krov parohijskog doma u najistočnijem hrvatskom gradu, Iloku. Ispod sloja prašine na tavanu pronađeno je nekoliko ikona, među kojima i ona Bogorodice Iločke - iz 1802. godine, koja je sada, pet godina poslije, obnovljena i iznova izložena u tamošnjoj pravoslavnoj crkvi sv. arhangela Mihaila.

Iločki paroh Predrag Azap reći će kako "povratak" spomenute ikone predstavlja zapravo, "kršćansko bogorodično svetište gdje su se kroz stoljeća događala mnoga čuda, a vjernici se molili za ozdravljenja i zaštitu od vremenskih nepogoda". Priča je, dodat će, krenula i nekoliko mjeseci prije nego što su radnici, popravljajući krov, neočekivano naišli na potpuno zaboravljene ikone.

Ikona Bogorodice iz 1802. bila je "zaboravljena" na tavanu parohijskog doma

Ikona Bogorodice iz 1802. bila je "zaboravljena" na tavanu parohijskog doma

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

- Prilikom blagoslova kuća, jedna starija Iločanka, sada pokojna Nada Jerković, iznenadila me pitanjem za sudbinu ikone Bogorodice, ispričavši kako se još kao dijete molila pred tom ikonom. Bila je dobra poznavateljica povijesti Iloka i Iločana i sjećala se da se toj ikoni pripisivalo da je čudotvorna jer je pomagala bolesnima i štitila od vremenskih nepogoda. Zaintrigirala me njezina priča jer za tu ikonu uopće nisam znao, a ništa tada nisam uspio doznati ni među drugim vjernicima – kazuje Azap, koji je upravo te, 2019., godine i došao iz Vinkovaca u Ilok na svećenićku službu. U gradu na istoku Hrvatske, pokraj Dunava, dočekalo ga je oko 220 pravoslavnih vjernika.

- A onda smo ikonu pronašli na tavanu kada je za velikoga, olujnog nevremena oštećen krov parohijskog doma. Ikona je, srećom, bila neoštećena – govori, dodajući da je tada i nastala ideja da se ikonu Bogorodice - nakon što je godinama bila zaboravljena, pod prašinom na tavanu a da nitko o tome nije imao informaciju - "otrgne od zaborava", odnosno obnovi i za nju u iločkoj crkvi napravi oltar. Kako će pritom opisati, ikona je to na drvetu dimenzija 30 x 40 centimetara.

Ikona Bogorodice iz 1802. bila je "zaboravljena" na tavanu parohijskog doma u Iloku - Predrag Azap

Predrag Azap

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

No pet godina poslije dobila je i svoju, veću, repliku, 135 x 80 centimetara, što je i proslavljeno u kolovozu procesijom gradskim ulicama, služenjem liturgije i posvećenjem Bogorodičina oltara, koje je obavio mitropolit srijemski Vasilije. Paroh iločki, protojerej stavrofor Predrag Azap ispričat će i crticu iz prošlosti.

–Tu je ikonu prije dva stoljeća pravoslavnoj crkvi u Iloku darovao iločki knez Lazar Jovanović, za zdravlje svoje obitelji prilikom rođenja svoga prvog sina, koji se kasnije zaredio i od 1833. do 1859. godine bio mitropolitom... – kazuje.

Obje ikone, i ona originalna i replika, sada su izložene u pravoslavnoj crkvi u Iloku, gdje će se, zaključuje Azap, iznova "upućivati molitve za zaštitu svih ljudi, njihovih dobara i iločkih vinograda".