SLATINA, Sjednica Odgojiteljskog vijeća DV Zeko u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta, 05.09.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković
10.9.2024., 22:46
DJEČJI VRTIĆ ZEKO

50 godina tople i brižne izgradnje temelja za sretan život

U slatinskom Dječjem vrtiću Zeko danas o 263 upisanih polaznika brine 60 zaposlenih djelatnika

SLATINA

U kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je svečana sjednica Odgojiteljskog vijeća Dječjeg vrtića Zeko, kojom je obilježeno 50 godina postojanja te ustanove i predškolskog odgoja u Slatini. Uz sadašnje i bivše zaposlenike i članove Upravnog vijeća vrtića, prisutni su bili ravnatelji dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola s područja VPŽ, predstavnici gradskih ustanova, udruga i poduzetnika.

SLATINA, Sadašnji mi bivši djelatnici DV Zeko, 05.09.2024., snimio Petar Žarković

Sadašnji mi bivši djelatnici DV Zeko

Petar Žarković

Dječji vrtić Zeko predškolska je ustanova koju je prije 50 godina osnovala Općina Podravska Slatina, a čiji osnivač danas je Grad Slatina. Prvih osamdesetero djece 1. rujna 1974. godine dočekalo je 11 zaposlenika. Danas, 50 godina kasnije, u vrtić je upisano 263 polaznika i zaposleno je 60 djelatnika.

O sjećanjima na svoje vrtićke dane u Zeki, o svom odabiru zanimanja odgajateljice te o dražima i teškoćama toga zanimanja govorila je vršiteljica dužnosti ravnateljice Dječjeg vrtića Zeko Helena Hegediš.

SLATINA, Dobitnici zahvalnica i spomenica DV Zeko, 05.09.2024., snimio Petar Žarković

Dobitnici zahvalnica i spomenica DV Zeko

Petar Žarković

– Odgojiteljice nisu samo šarene kute i uvijek nasmijana lica. Možda se nekima čini da je taj posao jednostavan, jer Bože moj, pa one samo čuvaju djecu, ali odgojiteljice su sve samo ne tete čuvalice. Odgojiteljice jako dobro znaju koliko je rani i predškolski odgoj važan za cjelokupan razvoj djeteta i njegov budući uspjeh i zato sve one kontinuirano ulažu u svoje znanje, dodatne edukacije i cjeloživotno učenje koje svakodnevno prenose djeci kroz svoj rad. Odgojiteljice često kriju i umor, i brige, i probleme. One nikada nisu odbile primiti u krilo i poljubiti u čelo bolesno dijete, odgojiteljica nikada nije odbila igru s djecom, iako je možda baš u tom trenutku zabrinuta za svoje dijete jer je cijelu noć bdjela nad njim. Posao odgojitelja nije lak, ali je plemenit, iskren, topao i brižan. – rekla je Helena Hegediš.

SLATINA, Pjevački zbor Odgojiteljice DV Zeko, 05.09.2024., snimio Petar Žarković

Pjevački zbor Odgojiteljice DV Zeko

Petar Žarković

Prema njenim riječima, slatinski vrtić je mjesto gdje se ne dolazi samo igrati i učiti, već je to i sigurno utočište gdje su se stvarala i stvaraju se i danas prva prijateljstva, otkrivaju nove ideje i grade temelji za sretan i uspješan život.

– Za ovih 50 godina mnogo toga se promijenilo: svijet oko nas, priroda, tehnologija, ubrzani način života. Ono što se nije promijenilo je ljubav, posvećenost i briga koje naše odgojiteljice, psiholozi, pedagozi, zdravstvene djelatnice, logopedi, spremačice, kuharice, domari, pralje, pomoćne radnice i svi zaposleni ulažu u svaki dan proveden s djecom.

SLATINA, Tesa Kovač i David Jukić, 05.09.2024., snimio Petar Žarković

Tesa Kovač i David Jukić

Petar Žarković

Veliku obljetnicu svima u Zeki čestitali su predsjednica Upravnog vijeća Tamara Palčić, voditeljica Odsjeka za društvene znanosti osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Tijana Borovac te obnašatelj dužnosti gradonačelnika Ilija Nikolić, koji je najavio skoru izgradnju područnog odjela vrtića za dodatnih 160 djece.

Umirovljenim djelatnicima DV Zeko dodijeljena je 21 zahvalnica, a bivšim ravnateljima 14 spomenica, od kojih šest posthumno. U glazbenom dijelu programa nastupili su Tesa Kovač i David Jukić te pjevački zbor Odgojiteljice, a premijerno je predstavljen spot prve himne vrtića, za koju je glazbu i tekst napisala Tamara Dorić, a izveli su je Tesa Kovač, Luka Santner i Dječji zbor vrtića.

Velika obljetnica bit će obilježena i posebnom izložbom koja će biti svečano otvorena u četvrtak, 12. rujna, u 19 sati u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina.

SLATINA, Helena Hegediš, v.d. ravnateljice DV Zeko, 05.09.2024., snimio Petar Žarković

Helena Hegediš, v.d. ravnateljice DV Zeko

Petar Žarković
SLATINA, Ilija Nikolić, 05.09.2024., snimio Petar Žarković

Ilija Nikolić

Petar Žarković
SLATINA, Tijana Borovac, 05.09.2024., snimio Petar Žarković

Tijana Borovac

Petar Žarković
SLATINA, Tamara Palčić, 05.09.2024., snimio Petar Žarković

Tamara Palčić

Petar Žarković