Svjetski prvaci u lovu na šarana i amura

Svjetski prvaci u lovu na šarana i amura

SINIŠA KULIŠIĆ
8.9.2024., 20:22
REZULTAT I ORGANIZACIJA VRHUNSKI

Hrvatska reprezentacija je svjetski prvak u lovu na šarana

NAŠICE

Hrvatska reprezentacija svjetski je prvak u lovu na šarana. Završnica 24. Svjetskog prvenstva u lovu šarana i amura na jezerima Lapovac i Šandor bila je neizvjesna do posljednjeg ulovljenog grama: Hrvatska se ekipa zlatom okitila za 443,50 grama, srebro je pripalo Moldaviji za 339,08, a bronca Belgijcima za 263 grama. U konkurenciji parova najbolji su bili Ukrajnici Patsera i Suzdaltsev, drugi su hrvatski ribiči Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević, a treći Belgijci Deffeirre i Jeaunieaux. Spomenimo i da se na četvrto mjesto plasirao drugi hrvatski par, Mislav Belančić i Denis Novosel. Nakon tri dana natjecanja u sportskoj dvorani OŠ kralja Tomislava u Našicama najbolji su proglašeni u nazočnosti predsjednika Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimira Severa i gradonačelnika Krešimira Kašube te mnoštva hrvatskih navijača. Organizaciju u Našicama pohvalio je i predsjednik Međunarodne federacije slatkovodnog sportskog ribolova Claudio Mateoli, koji je i zatvorio natjecanje.

- Ako sagledamo posljednjih deset svjetskih prvenstava, pokazali smo cijelom svijetu kako se organizira ovakvo natjecanje. Ovaj uspjeh ne bi bio moguć bez podrške Grada, Turističke zajednice, ŠRD-a Šaran te Ribnjačarstva i Miagra d. o.o. Naravno, Hrvatski ribolovni savez sa svojim ljudima, posebno sudačkim kadrom, odradio je golem posao. Natjecanje u trajanju od 72 sata, uz sudjelovanje 30 zemalja s četiri kontinenta, prošlo je uspješno od prve minute do zadnje. Siguran sam da će svi natjecatelji otići s pozitivnim dojmovima. Ovo prvenstvo nije samo donijelo sportske uspjehe, već i veliki doprinos razvoju ribolovnog turizma. Brojne ekipe snimale su svoje nastupe, što će zasigurno proširiti informacije o Hrvatskoj u svojim zemljama - rekao je predsjednik Sever.

- Ma ovo je nevjerojatno, prava bajka! Još uvijek ne mogu vjerovati da smo ostvarili ovakav uspjeh. Našice imaju stoljetnu tradiciju ribnjačarstva, a naš prirodni resurs Lapovac prepoznat je i na Svjetskom turističkom sajmu - zaključio je Kašuba.