USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
7.9.2024., 08:15
UMJESTO PARKINGA, TRG ZA 1,8 MILIJUNA EURA

Uz Bosut 8000 kvadrata i za promociju kulturne baštine

Radovi bi trebali krenuti početkom listopada, a trajat će sedam mjeseci

VINKOVCI

Umjesto (do)sadašnjeg parkirališta, prostor uz rijeku Bosut u užem središtu Vinkovaca postat će reprezentativnim mjestom za odmor i društvene aktivnosti građana, ali i za prezentaciju bogate kulturne i povijesne baštine najstarijega grada u Europi s kontinuiranom naseljenosti već 8000 godina. Kako se službeno najavljuje, radovi bi trebali krenuti početkom listopada, projekt je vrijedan 1,8 miljuna eura, a financirat će se europskim novcem. Riječ je o prostoru iza vinkovačkog hotela Slavonija, neposredno uz Bosut, dakle o Trgu Vinkovačkih jeseni. Taj će trg sljedećih mjeseci tako postati veliko gradilište. Projektantski dio posla odrađen je, pa se može krenuti u realizaciju. Službeno, financijski dio cijele te priče pokriven je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru mehanizma ITU 2021. - 2027.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Mjesto manifestacija

- Nakon završetka radova bit će to mjesto svih važnih društvenih zbivanja grada Vinkovaca. Imat će svu potrebnu infrastrukturu, pa će i značajan dio prostora biti manifestacijski - kazao je, predstavljajući projekt, gradonačelnik Ivan Bosančić. Inače, jedan je to u nizu projekata na kojima radi VIA d.o.o., Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca.

Kako je precizirano, uredit će se kompletan prostor od 8000 četvornih metara, uz ozelenjivanje, čime će se pridonijeti uređenju "suvremenog prostora za interpretaciju i prezentaciju bogate kulturno-povijesne baštine Vinkovaca". Prema riječima zamjenice direktorice Agencije VIA i voditeljice projekta Marine Hodak Domaćinović, projektom rekonstrukcije Trga Vinkovačkih jeseni planirana je izgradnja niza sadržaja - pergole, tribina, pozornice, zelenih otoka s elementima za sjedenje, fontane koja će tlocrtno asocirati na grb Vinkovačkih jeseni, s mlaznicama u razini poda... Predviđeno je i popločavanje i nova rasvjeta, i na stupovima i ambijentalna u razini poda.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

- Radovi su planirani u trajanju od sedam mjeseci - navela je Hodak Domaćinović. Kao datum početka spominje se 8. listopada. To je ujedno i kraj najveće manifestacije u gradu na Bosutu, u 59. izdanju, a do navedenog datuma Vinkovci će ispratiti brojne posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske. A potom bi, dogodine, novouređeni trg trebao jubilarne, 60. Vinkovačke jeseni dočekati u novom ruhu.

- Tako će taj dio grada uz Bosut poprimiti posve nove obrise i postati reprezentativan prostor, mjesto gdje ćemo ponosno predstavljati i promicati našu baštinu, gdje će se održavati i brojne druge manifestacije.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Šetnica, fontana

- Tribine i natkrivena pozornica, fontana i šetnica, uz prateći moderni parkirališni prostor, samo su neki od detalja novog trga koji ćemo na proljeće predstaviti našim sugrađanima i gostima - rečeno je.

- Stvorit će se kvalitetan prostor koji će dugoročno imati pozitivne učinke na okoliš, kvalitetu života i zdravlje građana - zaključila je zamjenica, dok je direktorica VIA-e Danijela Slipčević najavila i druge očekivane projekte, poput izgradnje vanjskog bazena na plivalištu Lenije i energetske obnove zatvorene zgrade bazena, početak radova na izgradnji sportsko-rekreacijskog centra Park Papuk, izgradnju i dogradnju dječjih vrtića i škola...

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

- U iduće dvije godine očekujemo da će Vinkovci doista biti veliko gradilište i da sve što smo pripremili kreće u realizaciju - zaključila je.