DAKOVO, 25. 02. 2020, TRG JOSIPA JURAJA STROSSMAYERA, SPOMENIK, ZUPA, KATEDRALA, SJEMENISTE, CENTAR, DAKOVO.snimio GOJKO MITIC
GOJKO MITIC
7.9.2024., 11:19
JAKO NEVRIJEME U ĐAKOVU

Uslijed jakog grmljavinskog nevremena bili prekidi struje u katedrali, kao i susjedstvu

Jako grmljavinsko nevrijeme, praćeno zastrašujućim i učestalim munjama te kišom i vjetrom, zahvatilo je u petak navečer, oko 21 sat, Đakovo. Svi se slažu - grmljavina je bila jača no ikada, sa svom silinom udara gromova, a pojedini sudionici u petak navečer u Strossmayerovom parku započetog dvodnevnog 5. Đakovo Craft Beer Festivala tvrde da su svjedočili udaru groma u katedralu u čijem podnožju je spomenuti perivoj i smješten.

Kustos katedrale svetog Petra u Đakovu monsinjor Luka Strgar kaže kako ne može sa sigurnošću reći je li grom uistinu udario u tu prvostolnicu, no i sam je, kaže, posvjedočio grmljavini i munjama jačima, učestalijima nego prije.

-Ne mogu zanijekati da se to dogodilo, ali ni sa potpunom sigurnošću potvrditi no nevrijeme je prouzročilo probleme s električnom energijom u katedrali, njezinoj sakristiji, s katedralnim razglasom i pojedinim drugim sustavima, kao i u okolnim zgadama, kaže Strgar.

Problemi sa strujom, dakako, odražavaju se i na električni mehanizam za pogon satova na katedrali.

Uslijed nevremena, iskočio je dio osigurača u katedrali, odnosno njezinoj sakristiji

Uostalom, dodaje mons. Strgar, ako je grom doista udario u katedralu - to i ne treba čuditi s obzirom da je najviša zgrada tu. Njezina dva zvonika, naime, visoka su 84 metra.

-No, katedrala ima jako dobre gromobrane, dodaje Strgar.