UDRUGA ŠOKADIJA
U NEDJELJU U KLADAVCU 22. “STANARSKI SUSRETI”

Pokazat će kako se živjelo na stanu

BABINA GREDA

Ljubitelji Šokadije, tradicije i starinskog načina života ove će se nedjelje, 8. rujna, zasigurno uputiti u Babinu Gredu, točnije u naselje Kladavac smješteno uz cestu prema Prkovcima, i vratiti se u vremena kada se boravilo na stanovima pod šumom. Oni su oduvijek bili ponos Šokadije i svojom ljepotom Slavoniji davali poseban čar, živost i bogatstvo. Stanarice su bile vrsne kuharice, prelje, vezilje i tkalje, a stanari vrsni kosci, orači, stolari, kolari, pčelari i govedari. Kako bi se nakadašnji način života sačuvao od zaborava i mlađim generacijama pokazalo kako su nekada živjeli njihovi stari, pobrinula se Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine "Šokadija Babina Greda". Već 22. godinu krajem ljeta organizira "Stanarske susrete" koji oživljavaju uspomenu na babogredske stanove i ambijent u kojemu je, napominju, stres bio nepoznata tegoba, novac relativan pojam, a sat nepotrebna stvar.

UDRUGA ŠOKADIJA

Posjetitelji će uživati u natjecanjima u više disciplina vezanih za različita seljačka umijeća i pripremanje tradicionalnih jela, a sve uz zvuke tamburice i nastup TS-a Slavonci. Za dobro će se raspoloženje pobrinuti i pjevačke skupine. Svečano otvorenje "Stanarskih susreta" je u nedjelju u 15 sati, a potom slijedi natjecanje stanara i stanarica u muško-ženskim disciplinama.

UDRUGA ŠOKADIJA

Od 16 sati kreće natjecanje kuharica u pripremanju starinskih jela. Najbolje će kuharice i stanari biti nagrađeni, kao i pobjednici u čobanskim igrama. A svi će se posjetitelji moći počastiti čobancem, domaćim lomačicama, cimet-krofnama i rezancima s makom i orasima.