ICV.HR
5.9.2024., 18:09
NAŠICE

Svjetsko središte sportskih ribiča: Šarane i amure lovi 30 ekipa iz cijeloga svijeta, RH u vodstvu

NAŠICE

Našice su prvi hrvatski grad domaćin Svjetskog prvenstva u lovu šarana i amura, koje se održava na jezerima Lapovac u Našicama i Šandor u obližnjem mjestu Lila od 4. do 7. rujna. Svoj su šaranski pribor postavile i počele loviti ekipe iz 30 država s četiri kontinenta, a svaka država ima tri ekipe sa po dva natjecatelja. Hrvatska je ekipa trenutačno u vodstvu i favorit je za osvajanje zlata. Čine ju prvaci svijeta u 2022. godini Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević iz Donjih Andrijevaca, a uz njih su i Mislav Belančić i Denis Novosel iz Triblja te Ivan Milković i Dino Mandić iz Požege. Ribolovci se natječu u tri sektora: sektor A je na jezeru Lapovac, a sektori B i C na jezeru Šandor. Natjecanje traje neprekidno 72 sata, a ocjenjuje se težina ulovljenog šarana i amura. Sve to odvija se pod budnim nadzorom internacionalnih sudaca, a ulovljena se riba nakon vaganja odmah vraća u vodu.

ICV.HR

Predsjednik Hrvatskog ribolovnog saveza Vladimir Sever istaknuo je zadovoljstvo što se 24. Svjetsko prvenstvo u lovu šarana i amura održava u Hrvatskoj.

- Zahvalni smo svima koji su tome pridonijeli, posebno vrijednim našičkim ribolovcima koji se brinu o ova dva jezera na kojima se održava natjecanje. Lov šarana i amura po sistemu "catch and release" već izvjesno vrijeme najpopularniji je način ribolova, koji pruža mogućnost ulova velike plemenite ribe, u ovom slučaju šarana i amura, ali i očuvanja ribljeg fonda, jer se ulovljena riba obvezno vraća u vodu - rekao je Sever.

Ponos što su Našice prvi hrvatski grad u kojemu se odvija ovo svjetsko prvenstvo nije krio ni gradonačelnik Krešimir Kašuba, a natjecanju je nazočio i predsjednik Međunarodne konfederacije sportskih ribolovaca Claudio Matteoli. Uz Hrvatsku, na prvenstvu su i ekipe iz BiH, Francuske, sjeverne Afrike, Slovačke, Mađarske, Italije, Bugarske, Moldavije, Belgije, Grčke, Rumunjske, Portugala, Slovenije, Gruzije, Latvije, Izraela, Nizozemske, Poljske, Kazahstana, Ukrajine, Škotske, Češke, Litve, SAD-a, Austrije, Crne Gore i Njemačke.