Trg kraj zgrade Općine Vrbanja, lipanj 2024.snimila Marija Lešić Omerović

Trg kraj zgrade Općine Vrbanja

Marija Lešić Omerović
OPĆINSKO VIJEĆE

Vrbanja: Više srednjoškolcima, studentima, rodiljama

Cenzus mirovine za ostvarivanje prava na isplatu božićnice podignut je na 550 eura, iznosi božićnice su 50 i 70 eura

VRBANJA

Brojnim projektima i ulaganjima Općina Vrbanja nastoji stanovnicima triju naselja koja joj pripadaju osigurati uvjete i omogućiti potrebne sadržaje za što kvalitetniji život, a nizom demografskih mjera zadržati mlade i financijski im olakšati život. Načelnik Velimir Redl ističe da su zadovoljni punjenjem općinske blagajne, a porezni prihodi, sredstva od šumske rente i državnog poljoprivrednog zemljišta te sredstva fiskalnog izravnanja, kojima država pomaže slabije razvijena područja, među najznačajnijim su prihodima proračuna. A u Općini nastoje što više sredstava na razne načine vratiti mještanima.

Načelnik Velimir Redl i ministrar Branko Bačić, foto; VSŽ

Načelnik Velimir Redl i ministrar Branko Bačić

Općinsko je vijeće na sjednici održanoj proteklog utorka donijelo niz odluka kojima su povećana pojedina davanjima. Nastavljaju sufinancirati javni prijevoz učenika srednjih škola, a sa 70 eura mjesečno sufinancirat će i smještaj u učeničke domove. Studentske stipendije povećane su sa 100 na 150 eura mjesečno, tijekom 12 mjeseci, a pravo ostvaruju svi studenti, i redoviti i izvanredni, uz uvjet da nisu ponavljači. Studentima prve godine studija cjelokupni iznos stipendije, 1800 eura, isplaćuje se nakon dostave potvrde o upisu druge godine. Učenicima osnovnih škola Općina je u dogovoru sa školama osigurala radni materijal koji će ih u ponedjeljak dočekati na klupama. Općinsko je vijeće odlučilo povećati i iznose jednokratne pomoći srednjoškolcima za opremanje za predstojeću školsku godinu, sa 100 na 150 eura po učeniku. Izmijenjena su i određena prava iz odluke o socijalnoj skrbi. Podigli su cenzus, pa svi umirovljenici koji imaju mirovine do 550 eura ostvaruju pravo na isplatu božićnice. Oni kojima su mirovine do 350 eura ili su korisnici socijalne naknade dobit će po 70 eura, a onima čije se mirovine kreću u rasponu od 350 do 550 eura Općina će isplatiti po 50 eura božićnice. Rodiljna naknada za prvo dijete povećana je na 1000 eura, za drugo dijete je 1500 i za svako sljedeće povećava se za 500 eura.

Vrtić u Vrbanji u siječnju otvara vrataustupljena fotka

Vrtić u Vrbanji u siječnju otvara vrata

ustupljena fotografija

Kao najbolju demografsku mjeru za mlade obitelji načelnik Redl ističe završetak izgradnje suvremenog dječjeg vrtića, koji bi od siječnja trebao početi rad. Predviđeni kapacitet je 72 djece, uključujući i jasličku skupinu. Projekt je sufinanciran iz mehanizma za oporavak i otpornost u iznosu 649.810,87 eura. Reprezentativni i suvremeni objekt prostirat će se na 950 kvadrata. "Ulaganje u odgoj i obrazovanje jedan je od naših prioriteta, jer kvalitetan i dostupan sustav brige o djeci rane i predškolske dobi od iznimne je važnosti za razvoj djeteta, ali i neophodna usluga za zaposlene roditelje", ističe Redl.

Trenutačno oko 40 djece s vrbanjskog područja, uz sufinanciranje Općine s više od 60 posto ekonomske cijene boravka, pohađa vrtić u susjednim Drenovcima.