ĐAKOVO - ULICA KRALJA TOMISLAV, TOMISLAVOVA, RADOVI, RUJAN 2024.
SUZANA ŽUPAN
4.9.2024., 07:30
VRLO AKTIVNI I U SRPNJU

U mjesec je dana otvoreno 25 obrta, ukupno ih je 1292

U građevinarstvu i uslugama najviše je u srpnju novootvorenih obrta - njih ukupno sedamanest

ĐAKOVO

Stalni trend rasta kada je riječ o broju obrta na području grada Đakova i cijele Đakovštine nije stagnirao ni tijekom godišnjih odmora u inače "ulijenjenom" srpnju, kada je pri Udruženju obrtnika Đakovo otvoreno 25 novih obrta, većinom u građevinarstvu i uslugama.

Tako je ukupan broj obrta u Đakovštini s kraja lipnja ove godine u srpnju narastao na 1292, čime se ovdašnje obrtništvo primiče brojci od 1300 obrta koliko ih je taj dio Osječko-baranjske županije imao prije petnaestak godina, a što je dosad najveći broj obrta pri Udruženju obrtnika Đakovo.

Prema riječima tajnika Udruženja Marka Milkovića, od kraja lipnja do kraja srpnja ove godine u Cehu građevinarstva najviše je novootvorenih obrta – njih devet, u Cehu usluga novih je osam, u Cehu proizvodnje tri su novootvorena obrta, a u Cehu intelektualnih usluga u srpnju je otvoreno pet novih obrta. U ostalim cehovima – Trgovini, Poljoprivredi, Ugostiteljstvu i Prijevozu u srpnju su zadržane brojke iz lipnja.

- Razlozi otvaranja čak 25 obrta u jednom mjesecu, i to uglavnom u građevinarstvu i različitim uslugama, leže u potrebama tržišta. Građevinarstvo je i dalje u trendu rasta, potreba je tržišta za jakom građevinskom aktivnošću. U sferi usluga to su sada najčešće otvarani obrti u uslugama čišćenja, saloni za pedikuru, manikuru - kaže Milković.

Taj je trend vidljiv po cijelome gradu - izgradnja stambenih višekatnica od nekoliko pa do više desetaka stanova i dalje je vrlo intenzivna, a ne jenjava ni otvaranje salona za ljepotu.

Broj obrta rastao u Semeljcima, Strizivojni...

Srpanj je i za neke od devet općina Đakovštine također bio period za rast broja obrta. Prema riječima tajnika Udruženja Marka Milkovića, u srpnju su na području Općine Semeljci otvorena dva nova obrta, koji su im ukupan broj povećali na 98. I Strizivojna je u srpnju zabilježila dva nova obrta, a ukupno ih je 45. U Općini Trnava u srpnju je broj obrta rastao za jedan, pa ih je ukupno 35, a za jedan obrt rastao im je broj i u Općini Viškovci, gdje ih je ukupno 35. I u Satnici Đakovačkoj u srpnju je otvoren još jedan obrt, pa ih je ukupno 46, dok je u Općini Drenje taj mjesec jedan obrt ugašen i ukupno su 42. U Gorjanima je zadržana brojka od 24 obrta, u Levanjskoj Varoši je na njih devet, a u općini Punitovci na 57.

Očekivanja su da će obrtništvo rast nastaviti i u kolovozu. Smanjenje broja obrta poslovično dolazi u prosincu, na kraju radne, poslovne godine, kada se "podvlači crta", zbrajaju računi, sagledava kakva je bila godina, upućuje li na zatvaranje ili opravdava daljnji rad. Vrijeme je to koje se odnosi i na one s poticajima, državnim mjerama za (samo)zapošljavanje, odnosno istjecanje rokova tih potpora i sl. Mjera samozapošljavanja i dalje je vrlo popularna i pri vrhu povlačenja među svim državnim mjerama aktivne politike zapošljavanja.

Od ukupno 1292 obrta na kraju srpnja, na područje grada Đakova i njegovih osam prigradskih naselja odnosi se, kaže tajnik Udruženja obrtnika Milković, njih 901, a na područje devet općina Đakovštine 391 obrt.