ČETEKOVAC, Komemoracija žrtvama četničkog pokoja 4. rujna 1991, 04.09.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković
4.9.2024., 15:20
33. KOMEMORACIJA ŽRTVAMA POTPAPUČKIH SELA

Sjećanje na 22 nedužnih mještana i dvojicu pripadnika MUP-a RH

Josip Đakić: Vjerujem da će Državno odvjetništvo napokon izdati crvene tjeralice za sve zločince

ČETEKOVAC

Već 33 godine na mjesnom groblju u Četekovcu 4. rujna točno u devet sati i pet minuta okupljaju se hrvatski branitelji, predstavnici organa državne, regionalne i lokalne vlasti, mještani Balinaca, Četekovca i Čojluga te najbliža rodbina 24 nedužnih žrtava tih potpapučkih sela stradalih točno u to vrijeme 1991. godine u jednom od najsvirepijih pokolja tijekom Domovinskog rata.

Poginulo je 22 mještana civila, ponajviše starih, nemoćnih i bolesnih ljudi, koji su poslije srbočetničkog napada nađeni u kućama, podrumima, na dvorištima, na poljima, na cesti. Pokušali su ih obraniti Josip Potočnik i Duško Košoorog, dvojica hrabrih policajaca, ali i oni su poginuli. Krvavi četnički pir ostavio je stravične slike razbacanih tijela ubijenih, zaklanih i spaljenih mještana.

Obilježavanje obljetnice pokolja i sjećanje na taj tragični događaj započelo je u utorak polaganjem cvijeća i upaljenih lampiona na posljednja počivališta poginulih na mjesnim grobljima u Balincima, Mikleušu, Novoj Bukovici i Slatini, te svetom misom u crkvi sv. Terezije Avilske u Mikleušu koju je predvodio požeški biskup Ivo Martinović.

ČETEKOVAC, Komemoracija žrtvama četničkog pokolja 4. rujna 1991., 04,09,2024,, snimio Petar Žarković
Petar Žarković

Na središnjemu komemorativnom skupu vijence i upaljene lampione položila su izaslanstva obitelji žrtava s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije, Hrvatskoga sabora, Vlade RH, ministara hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova, VPŽ-a, gradova i općina.

Načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar i ove je godine naglasio da se krivci za ova zlodjela moraju pronaći i kazniti. – Nakon toliko godina, tuga i bol još uvijek su iste. Bol je u početku poticala želju za osvetom, a sada je prerasla u bol koja želi pravdu za nedužne žrtve. Zbog toga i zbog svih ratnih tegoba hrvatskog naroda moramo čuvati uspomenu na njihovu žrtvu. – rekao je.

ČETEKOVAC, Komemoracija žrtvama četničkog pokolja 4. rujna 1991., 04,09,2024,, snimio Petar Žarković
Petar Žarković

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Zlatan Bašić kao izaslanik predsjednika hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja rekao je da vrijeme ne liječi rane obiteljima žrtava, samo ih uči kako nositi svoju bol. – Zbog njihove žrtve naša je zadaća trajna skrb i potpora, zaštita njihovih prava i očuvanje pijeteta Domovinskog rata. – rekao je Bašić i poslao poruku zajedništva, hrabrosti, upornosti i iskrene zahvalnosti za žrtvu svih hrvatskih branitelja i civila, i što su svojim nesebičnim djelima pokazali što znači biti istinski domoljub.

Na četekovačkoj komemoraciji izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora bio je saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske Josip Đakić. Obraćajući se obiteljima i rodbini mučenika Čojluga, Četekovca i Balinaca, prisutnim dužnosnicima, policajcima, vojnicima i hrvatskim braniteljima, Đakić je naglasio da je do sada sve rečeno, a malo je učinjeno.

ČETEKOVAC, Komemoracija žrtvama četničkog pokoja 4. rujna 1991, 04.09.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković

– Policijska uprava virovitičko-podravska je 1994. godine podnijela kaznene prijave za sve zločince, za sve "komšije", za četničke horde koje su harale ovim krajem, ali do suđenja nije došlo. Još uvijek vjerujem da će institucije ove države funkcionirati u pravom smislu riječi i da će Državno odvjetništvo napokon izdati crvene tjeralice za sva 43 zločinca, da diljem Europe i svijeta budu dostupni pravosuđu. Zbog tog uvjerenja dolazim, govorim i tražim da procesi protiv zločinaca budu dovršeni dok još nisu otišli s ovoga svijeta, da odsluže zaslužene kazne za sva počinjena zvjerstva. Hrvatska država i danas pojedinima od njih omogućava da žive u miru i blagostanju naše domovine za koju su ovi mještani i policajci dali svoj život. Za ratne zločine nema zastare, oprosta, ni abolicije. Unatoč nekim tumačenjima da se ono što je abolirano ne može preispitivati, svaki krvavi zločin može se preispitati i ponovno staviti u proces. Svaki počinitelj zvjerstva mora biti dostupan pravdi i pravednosti. Kad bi zločinci bili privedeni pravdi, bila bi to opomena svima koji danas pokušavaju šuškati oružjem u blizini naših granica…

ČETEKOVAC, Komemoracija žrtvama četničkog pokoja 4. rujna 1991, 04.09.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković

Molitvu za sve poginule predvodio je upravitelj Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Bukovici vlč. Ivan Štivičić.

U sklopu projekta "Istina o pobjednicima" Udruga HVIDR-a Slatina kao dio komemorativnog skupa organizirala je memorijalnu hodnju od Mikluša do mjesta sjećanja i molitve u Četekovcu. Poslije komemoracije, u mjesnom domu u Četekovcu o stradanju Četekovca, Čojluga i Balinaca 4. rujna 1991. godine govorili su ratni zapovjednici slatinske policije Đuro Matovina i Stjepan Gojmerac.

ČETEKOVAC, Komemoracija žrtvama četničkog pokoja 4. rujna 1991, 04.09.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković
ČETEKOVAC, Memorijalna hodnja slatinske HVIDR-e Mikleuš - Četekovac, 04.09.2024., snimio Nenad Križić

Memorijalna hodnja slatinske HVIDR-e Mikleuš - Četekovac

Nenad Križić
ČETEKOVAC, Tribina o stradanju potpapučkih sela, 04.09.2024., snimio Nenad Križić

Tribina o stradanju potpapučkih sela

Nenad Križić
ČETEKOVAC, Josip Đakić, izaslanik Hrvatskog sabora na komemoraciji žrtvama četničkog pokolja 4. rujna 1991., 04,09,2024,, snimio Petar Žarković
Petar Žarković
ČETEKOVAC, Zlatan Bašić, izaslanik predsjednika Vlade RH na komemoraciji žrtvama četničkog pokolja 4. rujna 1991., 04,09,2024,, snimio Petar Žarković
Petar Žarković
ČETEKOVAC, Robert Grabar, načelnik Općine Mikleuš na komemoraciji žrtvama četničkog pokolja 4. rujna 1991., 04,09,2024,, snimio Petar Žarković
Petar Žarković
ČETEKOVAC, Molitvu na komemoraciji žrtvama četničkog pokoja 4. rujna 1991. predvodio je vlč. Ivan Štivičić, 04.09.2024., snimio Petar Žarković
Petar Žarković