Meduza viđena na vinkovačkoj Banji - mladi Vinkovčani Petra i Antonio vatili su je u vodu

Meduza viđena na vinkovačkoj Banji - mladi Vinkovčani Petra i Antonio vatili su je u vodu

4.9.2024., 07:15
NESVAKIDAŠNJI “BLISKI SUSRET”

Na vinkovačkom jezeru Banja naišli na - meduze: “Bilo ih je 20-ak oko nas”

Tragom Petrina i Antonijeva videa, riječ je o bezopasnoj meduzi

VINKOVCI

Nešto sitno plutalo je oko nas, bili smo zbunjeni. Čak smo se u prvom trenutku i uplašili shvativši o čemu se radi - počet će tako svoju priču dvoje mladih o nesvakidašnjem prizoru što ih je zatekao na vinkovačkoj Banji. Dok su plutali na dasci, podalje od obale, uočili su - meduze!

Petra Udovčić, 23-godišnjakinja iz Vinkovaca, ispričat će kako su ona i bratić Antonio Matikov (28) kasno prošlonedjeljno popodne odlučili, dan prije bratićeva povratka u Irsku, provesti na omiljenom kupalištu mnogih sugrađana.

- Bilo je oko 18 sati, uzeli smo dasku za surfanje i udaljili se od obale. Oboje smo primijetili nešto sitno u vodi, misleći isprva da je kakav komadić plastike. No zagledala sam jer se to nešto micalo... Rekla sam Antoniju da pogleda, da mi to izgleda kao meduza, a on je, naravno, ne vjerujući odvratio s: "Baš bi meduza bila u Banji!" Ali onda je i on zaključio da doista meduza pliva pokraj nas - govori Petra, dodajući kako su "u strahu od nepoznatog" oboje podignuli noge na dasku.

- A tada smo primijetili da su te male meduze svagdje oko nas. Bilo ih je 20-ak - prepričava nam Petra, dok je sa smijehom opisivala kako su se "uspaničili i prevrnuli s daske". Oboje su, kazuje, bili u šoku ne znajući mogu li te sitne meduze, a njihova je veličina tek oko 2 do 2,5 centimetra, možda biti i opasne.

Mladi Vinkovčani u nevjerici su, kazuje dalje Petra, izišli na obalu.

- Nismo nikome ništa rekli jer tko bi nam uopće i vjerovao da u Banji ima meduza?! - kaže.

Ipak, uzeli su plastičnu čašu, vratili se u vodu.

- Nije bilo lako u čašu "zagrabiti" jednu od njih, bile su malo dublje, no uspjeli smo - nastavlja objašnjavajući kako su, s meduzom u čaši, željeli dokazati da su "ta mala bića" doista susreli na Banji, vinkovačkom jezeru, odnosno bajeru nastalom pri iskapanju gline za lokalnu ciglanu, kasnije uređenom i pretvorenom u gradsko kupalište koje u ljetnim mjesecima vrvi kupačima. Iako im, kažu, Google nije ništa pomogao u potrazi za bilo kakvim podatkom o "meduzama u Banji", Petra i Antonio su, dodat će, baš "nekako ponosni, i sretni, jer su ih otkrili".

Meduza viđena na vinkovačkoj Banji - iz stručne literature

Tragom njihova nesvakidašnjeg "bliskog susreta" moglo se doći do podatka da je riječ o slatkovodnoj meduzi, bezopasnoj za kupače zbog jako mekih pipaka, ali i viđenoj na Banji prije 15-ak godina. Kaže tako mr. sc. Pavao Dragičević iz Javne ustanove za zaštitu prirode Vukovarsko-srijemske županije. Vrsta je to Craspedacusta sowerbyi, koju, navodi Dragičević, opisuju u stručnoj literaturi i poznati hrvatski biolozi. Zanimljivost koja stoji u tom napisu jest i da je ta slatkovodna meduza "otkrivena 1880. godine u Botaničkom vrtu u Londonu, a donesena je na vodenim biljkama iz Brazila, dok se danas može naći u mnogim stajaćicama širom Europe". Reći će i da, iako rijetkost, njihova pojavnost nije čudo. Sporadično su, naime, prema medijskim natpisima, viđane u, primjerice, slavonskim ribnjacima, u šoderici u Koprivnici, u Savi kod Zagreba...

Petra i Antonio su, na koncu, meduzu vratili u vinkovačko jezero.