Petar Žarković
3.9.2024., 13:41
UDRUGA DJECE HRVATSKIH BRANITELJA VPŽ

U Slatini Prvi festival domoljubnog filma "Stjepan Mlakar"

Festival je otvorio Renato, sin Stjepana Mlakara, prve žrtve Domovinskog rata na području VPŽ

SLATINA

U ponedjeljak je započeo, a u srijedu završava 1. festival domoljubnog filma "Stjepan Mlakar", trodnevna filmska manifestacija posvećena Stjepanu Mlakaru, prvom poginulom branitelju u Domovinskom ratu na području Virovitičko-podravske županije, ali i svim poginulim hrvatskim braniteljima. Festival je organizirala Udruga djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Slatine, uz potporu Pučkog otvorenog učilišta Slatina.

Petar Žarković

Svečanost otvorenja festivala započela je prof. Ines Jagec izvedbom hrvatske himne na violini u čast svim poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, a poslije minute šutnje za sve koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne i neovisne hrvatske države o festivalu je govorio predsjednik udruge organizatora Jurica Culej. On je zahvalio članovima obitelji poginulog Stjepana Mlakara i svima koji su podržali ideju održavanja festivala, koja je nastala istovremeno s osnivanjem udruge, te je predstavio filmove koji će biti prikazani u trodnevnom programu.

Jurica Culej

Jurica Culej

Petar Žarković

Uslijedila je projekcija prve epizode serijala Dine Mataza "Pet minuta Domovinskog vrata", koja prikazuje okolnosti pogibije Stjepana Mlakara 11. kolovoza 1991. godine, kojom na području Virovitičko-podravske županije započinje Domovinski rat.

Predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ i predsjednik Zajednice udruga i članova županijske HVIDR-e Mato Bubaš naglasio je da filmovi koje stvaraju članovi Udruge djece hrvatskih branitelja izazivaju emocije i suze, ali "ako oni to ne urade, nikad se istina znati neće". – Mi, hrvatski branitelji, s vremenom ćemo posustati, nećemo moći paliti lampione niti održavati memorijale, zato naša djeca, vaša djeca, ostaju tu da pronose istinu o Domovinskom ratu, – rekao je uz ostalo Bubaš.

Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić ocijenio je organizaciju festivala kao znak da se ništa neće zaboraviti, jer sve što nije zapisano i snimljeno – kao da se nije ni dogodilo. – Izuzetna nam je čast što vam Grad Slatina, Gradsko vijeće i ja osobno možemo pomoći, nastavite tako, imate našu podršku, – obećao je Nikolić.

Borna Marinić

Borna Marinić

Petar Žarković

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i voditeljica Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić zahvalila je članovima Udruge djece hrvatskih branitelja što su uložili svoj trud da se snime filmovi, "jer film je medij koji dopire do najviše ljudi, a istina o Domovinskom ratu mora doći do svih".

Sin Stjepana Mlakara Renato uime svoje obitelji zahvalio je svima koji su došli, kao i autorima filmova, i otvorio Prvi festival domovinskog filma "Stjepan Mlakar". Na svečanosti otvorenja i prvoj večeri festivala bili su i zamjenik načelnika PU VPŽ Nenad Križić, predsjednik Gradskog vijeća Slatine Tomo Tomić, direktorica gradske Turističke zajednice Martina Kostanjevac, udovica Stjepana Mlakara Dragica i sinovi Robert i Renato, članovi braniteljskih udruga, te predstavnici javnog i gospodarskog života s područja županije.

Stjepanov sin Renato

Stjepanov sin Renato

Petar Žarković

Uoči projekcije svoga filma "Njezina strana priče", prisutnima se obratio autor Borna Marinić. Povjesničar i novinar, autor knjiga i dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu te potkasta "Gdje si bio '91?", izrazio je zadovoljstvo što njegov film otvara festival u Slatini, za koju je i obiteljski vezan. U filmu "Njezina strana priče" žene progovaraju na jedan novi način o svojim vukovarskim iskustvima i doživljavanju ratnih događanja u gradu.