OPĆINA BIZOVAC
3.9.2024., 18:48
MANJAK PROSTORA U VRTIĆU

Projektirali smo proširenje vrtića, u brođanačkoj školi prilagođen je učiteljski stan

BIZOVAC

Dio roditelja u Bizovcu nezadovoljan je jer nije mogao upisati djecu u bizovački vrtić zbog manjka mjesta. Jedan od čitatelja koji nam se javio pojasnio je kako je jedna od majki, čija se obitelj doselila u Bizovac, razočarana jer je računala na to kako preseljenjem u manje mjesto neće imati problema s upisom djece u vrtić. Čula je i da se sufinanciraju troškovi za djecu koja su upisana negdje drugdje, a kako se može čuti, neki su našli rješnje dajući svoju djecu u obrt za čuvanje u Josipovcu.

Kapaciteti očito nisu dovoljni za sve. Kakvo je stanje i kakvi su planovi da se zadovolje potrebe pojasnio je načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković, koji navodi da je za program predškolskog odgoja i obrazovanja u ovoj godini u općinskom proračunu predviđeno 770.403 eura.

- Budući da je velik interes za upis u naš vrtić, planira se rekonstrukcija i nadogradnja postojeće zgrade vrtića, koja će se povećati za 250 četvornih metara. Projektno-tehnička dokumentacija je izrađena. Ubrzo očekujemo građevinsku dozvolu, kako bismo se mogli javiti na jedan od najavljenih EU natječaja. Inače, Općina Bizovac sufinancira troškove vrtića roditeljima za djecu koja se nisu mogla upisati u područni vrtić u Bizovcu te ga pohađaju u obližnjim vrtićima. Prema Sporazumu o suradnji u području predškolskog odgoja i obrazovanja Dječjeg vrtića Maslačak, Belišće, za područni vrtić Bizovac planirano je sufinanciranje troškova djelatnika zaposlenih u bizovačkom vrtiću i dijela troškova tehničkog osoblja (psiholog, pedagog, zdravstvena voditeljica i voditeljica računovodstva, tajnica, ravnateljica, kuharica i domar) s 193.210 eura, što je 30.000 eura više nego u 2023. godini - kaže Vuković.

Nadalje, pojašnjava načelnik, zbog trenutačnog manjka smještajnih kapaciteta u vrtiću, Općina Bizovac uredila je slobodan prostor za vrtićku skupinu u područnoj školi u Brođancima, u prostorijama nekadašnjeg “učiteljskog stana”.

- Prostor budućeg novog odjela sastoji se od predvorja, dvije veće sobe, kuhinje i sanitarnog čvora. Sukladno s prethodnim dogovorom, ovih će dana prostor pregledati povjerenstvo Upravnog odjela za obrazovanje OBŽ-a, koji će nam sugerirati daljnje opremanje i uređenje. Nadalje, podržali smo prijedlog velikog broja jedinica lokalnih samouprava s područja RH vezano za zakonske izmjene da resorno ministarstvo u potpunosti preuzme financiranje plaća, naknada i ostalih materijalnih prava djelatnika kao što je u osnovnim školama, a općine i gradovi da preuzmu ostale obveze definiranima prema Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe - kazao je Srećko Vuković.