Poludnevni boravak Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići"
UDRUGA "VUKOVARSKI LEPTIRIĆI"
3.9.2024., 07:30
“VUKOVARSKI LEPTIRIĆI” TREBAJU NOVI PROSTOR

Grad im obećao zgradu, a sad za nju raspisuje javni natječaj

Planiraju širiti opseg usluga, dobili šleper namještaja i smjestili ga u skladište

VUKOVAR

Koncem svibnja na sjednici Gradskog vijeća Vukovara dogradonačelnik Filip Sušac rekao je kako ništa nije službeno potpisano vezano za budućeg korisnika zgrade u koju je bila smještena Ekonomska škola Vukovar, dodajući kako postoji inicijativa udruge koja radi s djecom s poteškoćama u razvoju za korištenje zgrade.

Poručio je kako slijedi vrijeme razgovora, ali i kako zgrada neće dugo biti prazna. Na prošlotjednoj sjednici istoga tijela donesena je odluka o raspisivanju javnog natječaja za dodjelu toga prostora u vlasništvu Grada Vukovara na korištenje udrugama za pružanje socijalnih usluga. Prethodno je Nikola Mažar (HDZ) upitao zašto se ide u raspisivanje natječaja ako se zna da je Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" već krenula s pripremama za preseljenje. Gradonačelnik Ivan Penava odgovorio je kako je natječaj standardna procedura te će sukladno zakonu povjerenstvo donijeti odluku, pri čemu se mogu javiti svi, pa tako i udruga koja je iskazala inicijativu za preseljenje i sportski klub koji je zainteresiran za korištenje dvorane.

Ta je odluka poprilično iznenadila vodstvo "Vukovarskih leptirića", a predsjednica Viktorija Matin rekla nam je kako im je još početkom godine u razgovoru s čelnicima Grada obećano kako će taj prostor dobiti na korištenje.

- Upozorili su nas kako je riječ o velikoj zgradi, svjesni smo svega, no potreban nam je prostor za širenje djelatnosti. Ljudima je valjda jasno da djeca odrastaju i mijenjaju se njihove potrebe. U novoj zgradi želimo raditi s mladima i odraslima i te aktivnosti nemaju veze s onima koje imamo s djecom, malim "leptirićima". Apsolutno sam svjesna koliko će nam to povećati opseg posla i aktivnosti, no moje dijete sad ima 18 godina, terapije koje imamo u "Leptirićima" više mu ne trebaju i na neki način opet sam na početku, jer nemamo ono što mu sad treba, a ista pozicija čeka i druge roditelje - pojasnila je Matin.

Govoreći o planovima, navela je kako im je namjera, uz potporu resornog ministarstva, organizirati poludnevni i cjelodnevni boravak, kao i organizirano stanovanje. Postoji i nova usluga koja se zove odmor od skrbi.

- Za tu je uslugu objavljen pilot-projekt u okviru inovativnih socijalnih usluga, što govori da se zainteresirane udruge trebaju javiti s idejom koju bi realizirale u okviru projekta, a vjerujem kako će u konačnici ministarstvo odlučiti da se ta usluga može ugovoriti. Osim toga, želimo da se u novom prostoru radi i proizvodi, odnosno želimo imati mogućnost za zapošljavanje osoba s invaliditetom - istaknula je i dodala kako su nedavno bili u Švicarskoj i Lihtenštajnu vidjeti primjer dobre prakse te se uvjerili na koji su način u tim državama osobe s invaliditetom stavljene na tržište rada.

Na temelju usmenog obećanja o dobivanju prostora ostvarili su suradnju s jednom zakladom iz Lihtenštajna koja im je poslala pun šleper namještaja.

- Sve smo stavili u skladište vjerujući kako će nam dati zgradu na korištenje čim se Ekonomska škola preseli. Osigurali smo i donaciju u iznosu od 4000 eura. Naime, škola je iznutra sređena, međutim, treba riješiti sanitarni čvor za osobe s invaliditetom, nakon čega bi dobili potrebnu licencu, dalje pisali projekte i ugovarali usluge s ministarstvom. Dobili smo i sprave za vježbanje i senzornu sobu, sve sam pokrenula, jer su nam obećali kako ćemo dobiti zgradu na korištenje - rekla je predsjednica "Leptirića".

Sadašnji prostor ostaje za rad s djecom, a Matin je naglasila da su kapaciteti iscrpljeni i tražit će dozvolu kako bi u atriju sagradili još dva kabineta. Trenutačno u svakom kabinetu imaju po dva, u nekima čak i tri terapeuta.

- Kada smo od Grada dobili ovaj prostor, bio je derutan. Ulagali smo kroz projekte i donacije u parking, krov, laminate... Ići će se i u energetsku obnovu zgrade. Dokazali smo kako smo sposobni nositi se s problemima i nastavit ćemo raditi na isti način. Donatori iz Lihtenštajna žele doći i vidjeti opremljeni prostor, no Grad tek sad raspisuje javni natječaj. Angažirali su se i drugi ljudi na prikupljanju donacija i bit ćemo u velikom problemu ako ne dobijemo zgradu na korištenje s obzirom na to da plan B nemamo - ispričala je Matin.

Zaključila je kako će od širenja palete usluga ove udruge korist imati cijela zajednica. Značajan broj osoba s invaliditetom završio je školovanje, mogu raditi i treba im za to dati kvalitetnu priliku.

Ivan Penava

gradonačelnik

Priča se nastavlja na tragu onoga što je rečeno na sjednici Gradskog vijeća Vukovara u svibnju, raspisivanje natječaja standardna je procedura, a povjerenstvo će sukladno zakonu donijeti odluku. Prijaviti se mogu svi, pa tako i udruga i sportski klub koji su već iskazali inicijativu

Trenutačno "Vukovarski leptirići" zapošljavaju 25 ljudi, što je respektabilan broj, a širenjem usluga i implementacijom novih programa broj zaposlenih dodatno će rasti.