PETAR ŽARKOVIĆ
2.9.2024., 18:42
16. OTVORENO PRVENSTVO U KUHANJU ČOBANCA

U konkurenciji 32 dvočlane ekipe najbolji čobanac skuhali Kumovi

SLATINA

Udruga HVIDR-a Slatina i ove se godine uključila u obilježavanje Dana grada organiziranjem, sada već tradicionalnoga, 16. otvorenog prvenstva grada Slatine u kuhanju čobanca. To je poznata slavonsko-kulinarska manifestacija koja svake godine privlači sve veći broj natjecateljskih ekipa.
“Organizacijom ove zabavne manifestacije želimo obogatiti društveni život našega grada, promovirati njegove ljepote i prezentirati tradicionalnu slavonsku kuhinju, koje je i nadaleko poznati čobanac neizostavni dio. Naravno, uz sve ovo želimo se dobro i zabaviti," rekao je predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić.

PETAR ŽARKOVIĆ
PETAR ŽARKOVIĆ

Osim iz Slatine i slatinskih prigradskih naselja, svoje umijeće kuhanja čobanca došle su pokazati natjecateljske ekipe iz Virovitice, Orahovice, okolnih općina, ali i udaljenijih mjesta. Ove godine u Parku 136. slatinske brigade u središtu grada čobanac su kuhale 32 dvočlane ekipe. Organizatori su svakoj ekipi osigurali kilogram luka, litru ulja, bocu mineralne vode i pregače, a natjecatelji su bili obvezni sa sobom ponijeti kotlić, kuharski pribor te potrebne namirnice i začine.
Svaka ekipa odabrala je sebi mjesto u velikom parku pa su na čak 32 minilokacije postavljeni kotlići za čobanac, stolovi i stolice, i cijeli park vrvio je od posjetitelja jer je svaka ekipa imala višečlaniu pratnju, a i brojni Slatinčani došli su pozdraviti natjecatelje, prošetati parkom i u razgovoru s poznanicima provesti ugodno prijepodne.

PETAR ŽARKOVIĆ
PETAR ŽARKOVIĆ

Uzorke čobanca ocjenjivalo je stručno povjerenstvo u kome su bili profesionalni kuhar, šef kuhinje u restoranu slatinskog KTC-a Dalibor Čolić, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Ilija Nikolić i direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj. Osim prva tri mjesta, prošle godine uvedeno je nagrađivanje i četvrtog i petog mjesta, a ove godine i šestog, pa je povjerenstvo odabralo šest uzoraka koje su ocijenili najboljima. Prema njihovoj ocjeni, najbolji čobanac pripremili su Kumovi Šebjanić-Kunštek (kombinacija Slatina – Veliki Rastovac), drugo mjesto pripalo je ekipi Udruge HVIDR-a Virovitica, na treće mjesto plasirala se ekipa slatinskoga Caffe bara Jura, četvrto mjesto zauzeli su kuhari Udruge HVIDR-a Orahovica, peti su bili predstavnici OPG-a Galović iz Virovitice, a posljednja nagrađena ekipa bio je UHDDR Temeljni ogranak Bakić. Svih šest ekipa nagrađeno je vrijednim nagradama sponzora, tri prvoplasirane ekipe dobile su još i medalje i kotliće različitih veličina, a pobjednička ekipa dobila je i tronožni stalak za kotlić. Nagrade su im uručili Ilija Nikolić i Nenad Križić.

PETAR ŽARKOVIĆ
PETAR ŽARKOVIĆ

Pod vodstvom kuhara restorana Sequoia Siniše Šimunovića, kuhao se čobanac u tri velika kotla za građanstvo i podijeljeno je približno 380 porcija. Ilija Nikolić i Nenad Križić na kraju su zahvalili svim ekipama na sudjelovanju u natjecanju, sponzorima na nagradama i posjetiteljima na dolasku, uz posebnu zahvalu Gradu Slatini na pokroviteljstvu.

PETAR ŽARKOVIĆ
PETAR ŽARKOVIĆ