Radovi u Ulici kralja Tomislava
Suzana Župan
2.9.2024., 18:34
PRIVREMENA SIGNALIZACIJA

Ide rekonstrukcija Gupčeve, obilazno kroz Tomislavovu

Signalizacija se postavlja od Trga dr. Tuđmana do spoja Tomislavove s Frankopanskom ulicom

ĐAKOVO

Obaviješću Grada Đakova da će se od ponedjeljka, 2., do petka, 6. rujna, obavljati radovi na ugradnji i postavljanju horizontalne i vertikalne signalizacije u dijelu Ulice kralja Tomislava - od Trga dr. Franje Tuđmana do križanja s Frankopanskom ulicom, a kako bi se osigurao obilazni pravac, Grad Đakovo istovremeno je najavio početak rekonstrukcije Ulice Matije Gupca, kao i Starčevićeve, gdje su radovi već u tijeku.

Rekonstrukcija Gupčeve obuhvatit će cijelu ulicu, oba njezina dijela, kao i križanje s Kvaternikovom i Frankopanskom ulicom, gdje će biti izgrađen kružni tok, peti na području samoga gada, čulo se u ranijim najavama iz Grada, kao i na sjednicama Gradskog vijeća.

Iz proračuna

Iako je početno rečeno da će Gupčeva biti rekonstruirana uz pomoć kredita, na prošloj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Marin Mandarić najavio je da će taj projekt Grad financirati vlastitim sredstvima, a zbog, rečeno je, dobrog punjenja proračuna.

Start kod Ergele

Rekonstrukcija Gupčeve ulice bit će sveobuhvatna – nadzemni radovi na kolniku, nogostupima i dr., bit će odmah iskorišteni i za kopanje, podzemne radove vezane za vodovodnu i kanalizacijsku mrežu i dr., zbog čega u realizaciju ovog projekta, uz Grad Đakovo, ide i Đakovački vodovod, a bit će uklonjeni i betonski kanali koji su mjestimice vidljivi u Gupčevoj ulici, značajnoj u prvom redu jer je to đakovački turistički "zlatni put" – spaja dvije najveće znamenitoti u gradu: katedralu sv. Petra s Državnom ergelom lipicanaca, odnosno njezinom Pastuharom i zatvorenom jahaonicom i hipodromom.

- U svrhu povećanja sigurnosti prometa, posebno pješaka, a kao nastavak aktivnosti uređenja planirani su radovi na ugradnji uzdignute plohe s obilježenim pješačkim prijelazom, postavljanje umjetnih izbočina – uspornika, tzv. ležećih policajaca, i zaštitne ograde te horizontalne i vertikalne prometne signalizacije - pomoćnih stupića, novih prometnih znakova i td. - navode u Gradu.

- Izvođač je uveden u posao, a rok za završetak radova je sedam mjeseci. Radovi na rekonstrukciji Gupčeve počet će idućih dana u dijelu ulice kod Ergele - kaže zamjenik gradonačelnika Antun Galić.

SUZANA ŽUPAN

Do 30 km/h

Izvođač je osječka tvrtka Grapa.

Rekonstrukcija Gupčeve teći će u više faza, a u Gradu obavještavaju da se u pojedinim fazama izvođenja radova očekuje povremeno zatvaranje dijela ulice za cestovni promet.

Izvođač radova uveden je u posao. Rekonstrukcija ulice željno se očekuje jer je ulica asfaltirana još prije 52 godine, 1972., a u povodu posjeta engleske kraljice Elizabete II. s članovima obitelji i svitom Đakovu i Ergeli, odnosno Ivandvoru. Gupčeva je tada asfalt dobila u rekordnom roku, suvremenici Kraljičina posjeta Đakovu kažu kako se radilo dan-noć.

Rrekonstrukcija te ulice nužna je i zbog činjenice da je u njoj sve više zgrada za kolektivno stanovanje, a što je dodatno opterećenje za postojeće vodoopskrbne i kapacitete odvodnje. Tu su i brojni poslovni prostori itd.

- Nakon završetka planirah radova navedeni dio Ulice kralja Tomislava bit će otvoren za cestovni promet, uz maksimalno dopuštenu brzinu od 30 km/h - navode u Gradu Đakovu.