Djakovo, 2011.Bartol Bacic jucer u jutro izmjerio je vec 28,5 stupnjeva
ARHIVA
2.9.2024., 07:15
U HLADU I DO 39, NA SUNCU 7 STUPNJEVA VIŠE

Đakovo ovoga ljeta na +46, nedostaju čak 323 litre kiše

U kolovozu palo samo 14 litara, a mjesečni prosjek za grad je 65,11 litara

ĐAKOVO

Temperaturama, dugotrajnošću, tj. preuranjenošću, i dugotrajnom sušom ekstremmno ljeto koje će, počevši od kraja ožujka kada je bilo i 30-ak stupnjeva, u rujnu "navršiti" nevjerojatnih šest mjeseci, a ne kao dosad uobičajena četiri mjeseca za jedno godišnje doba, obara neslavne rekorde i u Đakovu.

Tako govori termometar đakovačkog pratitelja vremenskih (ne)prilika Bartola Bačića, koji je ovoga ljeta dosad najviše izmjerio 39 °C.

Najviše bilo 40

- Mjerenje je to u hladu, čemu treba pridodati još sedam stupnjeva da bi se dobila temperatura na suncu - kaže 84-godišnji Bačić. Tako se ovoga ljeta Đakovčani "prže" na vrelih 46 stupnjeva. Puno za izgovoriti, a kamoli za izdržati. Inače, temperaturni je ljetni rekord u 53 godine, koliko Bačić prati vrijeme u gradu, 40 stupnjeva, dakako u hladu, a živa se na termometru u njegovom nevelikom dvorištu u Nazorovoj do te brojke popela u tih pola stoljeća četiri puta.

- No ovogodišnje ljeto predugo traje i nema kiše - dodaje Bačić.

Brojke vezane za oborine također su poražavajuće: u kolovozu je palo samo 14 litara kiše s tim da je 17. ovog mjeseca palo 10 litara. To je ispod svakog đakovačkog prosjeka ako se zna da je on, kažu Bačićeva praćenja i izračuni, na mjesečnoj razini 65,11 litara.

- U siječnju su pale 54 litre, u veljači 15, u ožujku 22, u travnju 14, u svibnju ipak 123, u lipnju 56, u srpnju 58, a u kolovozu 14 litara kiše - kaže Bačić, prema čijim je praćenjima kišonosan bio jedino svibanj.

Lani je u osam mjeseci palo 649 litara kiše, a u istom vremenu 2024. samo 326, upola manje, pa nam od siječnja do početka kolovoza 2024. nedostaju čak 323 litre kiše. U prvoj polovini godine lani je palo 516, a ove godine 307 litara, 209 litara manje, a ta se razlika iz mjeseca u mjesec povećava.

- Zima nije imala snijega, pa zidari sada rade cijele godine - što u zbilji, što u šali kaže Bačić.

Ozbiljna kiša u Đakovu ove jr godine podljednji put pala s 1. na 2. srpnja – 23 litre, tjedan dana prije 58. Đakovačkih vezova. Sve oborine poslije toga bile su "za poškropit'".

- Kada je o Vezovima riječ, u čije je vrijeme uvijek znala biti žetva, ove je godine ona zbog ovakvog ljeta uranila, pa su kombajneri mogli na Vezove - ponovno što u šali, što u zbilji kaže Bačić.

Prosjek 781 litra

U 37 godina, koliko prati i bilježi i oborine, u Đakovu je ukupno palo 28.910 litara kiše, a godišnji prosjek je 781,35 litara.

- Sve se poremetilo – godine su sve sušnije, a zime sve toplije - rezimira Bačić.

Je li ovako vruće i dugo ljeto oborilo i dosadašnje rekorde na Gradskim bazenima? U Univerzalu, koji upravlja javnim kupalištem, kažu da su ih u tri mjeseca kupališne sezone posjetile 52.000 gostiju, a što je posjećenost na razini 2022. godine, jedne od rekordnih sezona.

- Bilo je nekoliko toplotnih udara i vršnih opterećenja đakovačkog kupališta s više od 1500 posjetitelja dnevno, međutim, naš je bazenski tim kvalitetnom tehnološkom obradom vode uspio tijekom cijeloga ljeta vodu za kupanje održati pogodnom i zdravstveno ispravnom. U prilog tome govore rezultati obveznih i redovitih analiza Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a, kojima se provjeravaju sanitarno-tehnički i higijenski uvjeti. Naši su gossti djeca i mladi, a vikendom cijele obitelji - kažu u Univerzalu.

Osim Đakovčana, na kupalište dolaze i kupači s vinkovačkog, brodskog, našičkog i osječkog područja. Na đakovačkih 46 preplanulost - zajamčena.

ĐAKOVO - BAZENI, KOLOVOZ 2024.
UNIVERZAL