divljač na cestiskinuto 1. rujna 2024.
PEXELS
1.9.2024., 16:44
HLS-u 544.163 EURA MJESEČNO

Za štete od naleta na divljač isplaćeno 14,15 milijuna eura

VINKOVCI

Nedavno se i Policijska uprava Vukovarsko-srijemske županije oglasila i upozorila vozače na opasnosti od naleta na divljač na cestama u blizini šume jer je sredinom kolovoza na prometnicama najistočnije županije zabilježen zabrinjavajući broj takvih nesreća. Bili su to, prema policijskoj evidenciji, naleti na srneću divljač, zeca, psa, divlju svinju, pticu i košutu. Stručnjaci za divljač objašnjavaju kako je nekoliko razloga za povećanje naleta vozila na divljač sredinom kolovoza, a kao prvo ističu to što je divljač u tom razdoblju vrlo migratorna, više je mladunčadi i mladih, a ne smije se zaboraviti i borba za teritorij. Uz to, jedan od razloga su i intenzivniji poljoprivredni radovi u poljima.

O svemu su se oglasili i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro i državni tajnik u tom ministarstvu Marinko Beljo (obojica su kadar iz najistočnije županije, što nije nevažno u ovom slučaju) i pozvali na postupanje te suradnju Lovački savez i Vatrogasnu zajednicu VSŽ-a ponukani informacijom o čak 44 prometne nesreće naleta divljači na području županije.

“Ministarstvo upozorava da u određenim godišnjim razdobljima, ako nema dovoljno padalina, dolazi do povećane migracije divljači te je potrebna međusobna suradnja pri dodatnoj opskrbi vodom pojilišta kako bi se ublažile posljedice sušnog razdoblja. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva RH i Hrvatski lovački savez na temelju Odluke o izravnoj dodijeli financijskih sredstava namijenjenih za financiranje štete od divljači na vozilima, od 31. svibnja 2022., sklopili su Ugovor o izravnoj dodijeli financijskih sredstava namijenjenih za financiranje štete od divljači na vozilima od tog dana. Od 2022. do 2024. godine ovo ministarstvo provelo je pet postupaka javne nabave za uslugu osiguranja u slučaju naleta divljači na vozila i svih pet su poništene. S obzirom na to da je prethodna polica osiguranja istekla 1. lipnja 2022., a razdoblje do okončanja postupka javne nabave neće biti pokriveno osiguranjem te da predmetno predstavlja nepredviđeni događaj koji će izazvati visoke troškove i imat će nenadoknadiv utjecaj na lovoovlaštenike i koji događaj nije moguće riješiti u standardnom natječajnom postupku, ovo ministarstvo donijelo je odluku o izravnoj dodjeli financijskih sredstava Hrvatskom lovačkom savezu namijenjenih za financiranje šteta od divljači u prometu do sklapanja ugovora o nabavi police, a visina sredstava iznosi 544.163 eura mjesečno. Dosad je isplaćeno ukupno 14,15 milijuna eura", navode u Ministarstvu i podsjećaju kako se u slučaju da dođe do naleta vozila na divljač oštećenici se obraćaju Hrvatskom lovačkom savezu i od 21. srpnja 2023. šteta se prijavljuje preko aplikacije za prijavu štete od naleta vozila na divljač.

Informacije i uputa za prijavu štete dostupne su na poveznici https://dekra-hls-portal.powerappsportals.com/hr-HR/Customer-Notice/.