prilog vpž30. 8. 2024.
kristijan toplak
PREDSJEDNIK VLADE RH:

Brza cesta ključna je za gospodarstvo

Nazočivši svečanoj sjednici Skupštine Virovitičko-podravske županije, koja je održana u Kazalištu Virovitica, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo napretkom županije, istaknuvši važnost kontinuiranog razvoja i ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu, kulturu i obrazovanje. Posebno je pohvalio napore u obnovi rodilišta u Općoj bolnici Virovitica, što će, kako je rekao, stvoriti kvalitetne uvjete za majke i novorođenčad te pridonijeti rješavanju pitanja negativnog prirodnog priraštaja.

Premijer je istaknuo važnost strateškog projekta brze ceste koja će povezati Bjelovar i Viroviticu, naglasivši kako je on od ključne važnosti za gospodarski razvoj županije.

- Strateško pitanje za razvoj Virovitičko-podravske županije jest brza cesta. Ova prometnica, koja se sada razvija na nekoliko točaka, bit će ključna za gospodarski razvoj regije. Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima završiti ovu važnu prometnicu i uključiti Viroviticu u mrežu autocesta. Osim toga, poljoprivredna proizvodnja u Virovitičko-podravskoj županiji stavlja ovu prekrasnu zemlju u kvalitetnu funkciju i doprinosi našoj ukupnoj proizvodnji - rekao je.

Godina puna uspjeha i novih prilika

Župan Andrović osvrnuo se na postignuća u protekloj godini, ističući uspješne projekte u infrastrukturi, obrazovanju i zdravstvu.

- Dan županije za sve nas ima posebnu važnost jer obilježava našu povijest, kulturu, tradiciju i postignuća koja definiraju identitet naše županije. Protekla godina bila je izazovna, ali puna uspjeha i novih prilika. Zajedničkim naporima ostvarili smo značajne rezultate, posebice u razvoju infrastrukture, obrazovnog sustava i zdravstvene skrbi. Posebno smo ponosni na nastavak izgradnje brze ceste prema Zagrebu i Bjelovaru, kao i na završetak druge faze sustava navodnjavanja Kapinci - Vaška, kojim smo pokrili gotovo 3000 hektara plodnih polja, s planom da u idućim godinama dosegnemo 10.000 hektara - rekao je.

Govoreći o obnovi kulturne baštine, Plenković je pohvalio obnovu dvoraca u Virovitičko-podravskoj županiji, naglašavajući njihov doprinos kontinentalnom turizmu.

- Vaša obnovljena kulturna baština postala je referentna destinacija. Svi obnovljeni dvorci privlače sve više posjetitelja i doprinose sjajnoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj - izjavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Također, Plenković je spomenuo projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" vrijedan tri milijarde eura koji se odnosi na sveučilišnu i obrazovnu suradnju.

- Pomoć Slavoniji, koju smo započeli 2016. godine, pokazuje vidljive rezultate. S rastom BDP-a, plaća i zaposlenosti, očekujemo povratak naših sugrađana koji su prethodnih godina radili ili studirali u inozemstvu - zaključio je premijer.

Župan Igor Andović istaknuo je i ulaganja u obrazovanje, koja su rezultirala izgradnjom 15 novih vrtića i obnovom škola koje sudjeluju u pilot-projektu cjelodnevne škole.

- Ulaganje u obrazovanje i djecu smatramo ulaganjima u našu budućnost – izgradili smo 15 novih vrtića, obnovili škole koje sudjeluju u pilot-projektu cjelodnevne škole te osigurali besplatne udžbenike, obroke i prijevoz za naše učenike - kazao je. n